Папа з нагоди зустрічі Тезе: будувати світ діалогу та миру
  • Чтв, 28/12/2023 - 16:05

У посланні з нагоди 46-ї Європейської зустрічі, організованої спільнотою Тезе, що розпочинається в Любляні (Словенія), Папа Франциск закликав молодь перетворити мрії про любов, справедливість і мир в конкретну реальність та наважитися будувати світ діалогу миру та відкритості.

Папа Франциск надіслав послання, підписане кардиналом П’єтро Пароліном, Державним Секретарем Святого Престолу, з нагоди 46-ї Європейської зустрічі молоді, організованої спільнотою Тезе, яка розпочинається сьогодні, 28 грудня 2023 року, в Любляні, Словенія, на тему: «Подорожуємо разом». Пригадуючи нещодавні Світові Дні Молоді, Папа зазначає, що вони дозволили їм «пережити прекрасний досвід дружби з Богом та іншими людьми» підкресливши, що як Церква, вони є «Тілом Воскреслого Господа, присутнім у світі».

Відкрити глибокий вимір слухання

«Дорогі друзі, – пише Святіший Отець – ми живемо у світі, сповненому галасу, де цінності тиші та слухання придушуються. У цьому контексті я запрошую вас наново відкрити для себе глибокий вимір слухання. Слухання – це вияв любові. Воно лежить в основі довіри. Без слухання мало що може рости чи розвиватися. Слухання дозволяє дати іншій людині простір, необхідний для її існування». У світі, де, за словами Єпископа Риму, «поширені конфлікти та війни, тому що ніхто більше не слухає», він закликає «наважитися будувати інший світ, світ слухання, діалогу та відкритості», «показувати інші мрії, яких цей світ не пропонує, свідчити красу щедрості, служіння, чистоти, мужності, прощення, вірності своєму покликанню, молитви, боротьби за справедливість і спільне благо, любові до бідних, соціальної дружби» (Christus vivit, п. 36).

Бути будівничими мостів між народами

Папа наголошує, що «йти разом означає перекрити шлях до маргіналізації, закритості, виключення та відкинення якоїсь категорії людей». Він запрошує стати «будівничими мостів між народами, культурами і релігіями, заради стабільного і відкритого світу», додаючи, що «ми повинні взяти на себе зобов'язання жити так, як наш Учитель і Господь Ісус, який нікого не виключив зі свого шляху». «Коли ми разом виходимо назустріч цим викликам, ми можемо переживати досвід краси, трансцендентності, які допомагають нам відкрити іскру, що змушує нас починати знову з новою життєвою силою», – наголошує Святіший Отець.

Завершуючи послання Папа запрошує молодь «перетворити мрії про любов, справедливість і мир в конкретну реальність, жити сьогоденням, не приносити «дорогоцінну молодість на вівтар фальшивих насолод і поверховності» та «допомогти «будувати суспільство, гідне цієї назви (Fratelli tutti, п. 71)».