Паролін: Напад на Ізраїль був нелюдським, самооборона не повинна загрожувати цивільним
  • Птн, 13/10/2023 - 20:40

В інтерв’ю для ватиканських медіа Державний Секретар Святого Престолу зазначив, що пріоритетом є звільнення заручників і що Святий Престол готовий до будь-якого необхідного посередництва.

«Святий Престол, як завжди, готовий до будь-якого необхідного посередництва», – наголошує Кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Святого Престолу. Через шість днів після терористичної атаки на Ізраїль, він називає напад, здійснений минулої суботи, “нелюдським” і повторює заклик Папи Франциска про звільнення всіх заручників, які перебувають в руках ХАМАСу. Паролін закликає до дотримання принципу співмірності в праві Ізраїлю на самооборону, висловлюючи стурбованість про жертви серед цивільного населення в результаті бомбардувань Гази і повторює, що, попри все, що відбувається, для досягнення дійсно справедливого миру потрібно досягнути рішення про дві держави, «яке б дозволило палестинцям й ізраїльтянам жити пліч-о-пліч, в мирі і безпеці».

Ваша Еміненціє, всі конфлікти жахливі. Але те, що ми побачили на світанку минулої суботи – це постійне наростання безпрецедентної жорстокості. Ми є свідками тотальної втрати людяності. Чи, на Вашу думку, ще є можливість уникнути найгіршого?

Терористичний напад, здійснений ХАМАС та іншими бойовиками минулої суботи проти тисяч ізраїльтян, які збиралися святкувати день Сімхат Тора, наприкінці тижня свята Суккот, є нелюдським. Святий Престол висловлює своє повне і рішуче засудження. Крім того, ми непокоїмося за чоловіків, жінок, дітей та людей похилого віку, які є заручниками в Газі. Ми висловлюємо свою близькість постраждалим сім’ям, переважна більшість яких є євреями, ми молимося за них, за тих, хто досі перебуває в шоковому стані, за поранених. Треба повернутися до здорового глузду, облишити сліпу логіку ненависті і відкинути насильство як вирішення проблеми. Ті, хто зазнав нападу, мають право захищатися, але ця законна самооборона також повинна поважати критерій співмірності. Я не знаю, які є можливості для діалогу між Ізраїлем і бойовиками ХАМАСу, але якщо вони є, а будемо сподіватися, що вони є, то його слід розпочати негайно і без зволікань. Це необхідно для того, щоб уникнути ще більшого кровопролиття, як це відбувається в Газі, де внаслідок атак ізраїльської армії є багато жертв серед невинного цивільного населення.

Папа Франциск неодноразово наголошував, що мир будується на справедливості. Не існує миру, який не є справедливим. В чому полягає ця вимога справедливості для обох сторін конфлікту сьогодні?

Мир може бути побудований тільки на справедливості. Латини казали: “Opus iustitiae pax”, не може бути миру між людьми без справедливості. Мені здається, що найбільшою можливою справедливістю у Святій Землі є рішення про дві держави, яке б дозволило палестинцям та ізраїльтянам жити пліч-о-пліч, в мирі та безпеці, відповідаючи прагненням більшості з них. Це рішення, передбачене міжнародним співтовариством, останнім часом здається декому, як з одної, так і з іншої сторони, вже нездійсненним. Для інших воно ніколи не було таким. Святий Престол переконаний у протилежному і продовжує його підтримувати. Однак, що є справедливим тепер? Справедливим є негайне повернення заручників, навіть тих, яких ХАМАС утримує з часів минулих конфліктів: у цьому сенсі я поновлюю рішучий заклик, з яким Святіший Отець Франциск виступив і який повторив останніми днями. Справедливим є, щоб, здійснюючи законну оборону, Ізраїль не наражав на небезпеку палестинське цивільне населення, яке проживає в Газі. Є справедливим, і я б сказав, необхідним, щоб у цьому конфлікті – як і в кожному іншому – повністю дотримувалося гуманітарне право.

Наприкінці аудієнції минулої середи Папа Франциск звернувся із закликом звільнити заручників і закликав зберегти життя невинних. Чи бачите Ви можливість для дипломатичної ініціативи Святого Престолу, подібної до тієї, що була здійснена щодо війни між Росією та Україною?

Так, звільнення ізраїльських заручників і захист життя невинних людей в Газі перебувають в центрі проблеми, викликаної нападом ХАМАСу і відповіддю ізраїльської армії. Вони є основним предметом занепокоєння всіх нас, Папи та всієї міжнародної спільноти. Святий Престол, як завжди, готовий до будь-якого необхідного посередництва. Поки що він прагне говорити з тими структурами, чиї канали вже відкриті. Однак будь-яке посередництво, спрямоване на припинення конфлікту, повинно враховувати ряд елементів, які роблять це питання дуже складним і багатогранним, як наприклад, питання ізраїльських поселень, безпеки і питання міста Єрусалиму. Рішення можна знайти в прямому діалозі між палестинцями та ізраїльтянами, за підтримки та сприяння міжнародного співтовариства, навіть якщо зараз це буде складніше.

У двох нещодавніх інтерв’ю, які президент Палестини Махмуд Аббас та президент Ізраїлю Іцхак Герцоґ дали для газети «L’Osservatore Romano», обидва висловили свою вдячність за постійні слова миру, що лунають з боку християнської меншини на Святій Землі, яка є “сіллю” цієї землі. Однак, християни пригнічені цим конфліктом і перебувають у ситуації страждання. Викликає занепокоєння становище невеликої християнської спільноти в Газі, яка перебуває під загрозою зникнення. Як конкретно зараз можна допомогти християнам Святої Землі?

Насамперед, молитвою, духовною близькістю та матеріальною допомогою. Цими словами я хочу ще раз засвідчити сердечну прихильність Папи та Святого Престолу. Християни є невід'ємною частиною землі, на якій народився, жив, помер і воскрес Ісус. Ніхто не може уявити собі Палестину чи Ізраїль без християнської присутності, яка була там від початку і залишиться назавжди. Це правда, що зараз невелика католицька громада в Газі – приблизно 150 сімей – дуже страждає. А коли страждає один член, то страждає вся Церква, тому ми всі страждаємо. Ми знаємо, що вони зібралися в парафії. Парафіяльний священик не зміг повернутися туди і залишається у Вифлеємі. Все зупинилося, все паралізовано, ніби в лещатах страху і гніву. Ми молимося за ізраїльтян, молимося за палестинців, ми молимося за християн, юдеїв і мусульман: «Просіть для Єрусалиму миру… Задля братів моїх друзів скажу я: Мир нехай буде в тобі! Задля дому Господа, Бога нашого, бажатиму добра для тебе». (Псалом 121, 6-9).

 

ANDREA TORNIELLI – ROBERTO CETERA

ANDREA TORNIELLI – ROBERTO CETERA