Перше інтерв’ю єпископа Стрікленда після його усунення з єпархії Тайлера
  • Втр, 14/11/2023 - 19:03

Через кілька годин після того, як стало відомо, що Папа Франциск звільнив його від обов’язків єпископа Тайлера, Джозеф Стрікленд дав інтерв’ю для LifeSiteNews, в якому прояснив певні моменти, через які тепер вже колишній ординарій невеликої північно-східної єпархії в Техасі опинився на шпальтах основних світових видань.

Єпископ пояснив чому, на його думку, його звільнили, поділився чи вже має плани дій на майбутнє, а також закликав тих, кого ситуація його звільнення збентежила, молитись за Папу і не покидати Церкву, пише CNA.

Чому його усунули від обов’язків?

Єп. Стрікленд розповів, що 9 листопада його попросили піти у відставку, однак він «не міг, зі своєї волі, покинути довірену йому паству».

Ця версія подій співпадає із заявою кардинала ДіНардо від 11 листопада, який сказав, що після червневої апостольської візитації, яку проводили два американські єпископи-емерити за вказівкою Ватикану, що включала «вичерпне дослідження всіх аспектів управління та керівництва» у Тайлері під правлінням Стрікленда, була надана рекомендація Папі Франциску, що «продовження служіння єпископа Стрікленда є неможливим».

Після місяців роздумування, техаському єпископу представили пропозицію звільнитись, а «Папа Франциск усунув єпископа Стрікленда з посади єпископа Тайлера», коли прелат відмовив у пропозиції,- заявив кардинал ДіНардо.

Результати цієї апостольської візитації не були опубліковані, і Ватикан також не пояснив причин, через які Стрікленд був звільнений.

На запитання що ж стоїть за рішенням Папи Франциска, єп. Стрікленд відповів: «Єдина відповідь, яка у мене є це те, що сили в Церкві зараз не хочуть істини Євангелія». Він додав: «Вони хочуть змінити її. Хочуть її ігнорувати».

Єп. Стрікленд не звинуватив Папу Франциска в тому, що він є частиною сили, яка підриває вчення Церкви, однак сказав, що «багато сил працюють на нього і впливають на те, щоб він приймав такі рішення». Для цих «сил», каже єпископ, «я є проблемою», тому вони настояли на «усуненні єпископа за те, що він відстоює Євангеліє».

Єп. Стрікленд не уточнив що означає «відстоювання Євангелія», але швидше за все мав на увазі відвертість і провокативні заяви в соцмережах та на публічних заходах.

Для прикладу, 12 травня він написав у Твіттері, що відкидає «програму підривання Депозиту віри» Папи Франциска – це провокація, яка, на думку ЗМІ, «перетнула червону лінію» у Ватикані, і це призвело до апостольської візитації.

Він також неодноразово критикував Папу за «небезпечну» відсутність чіткості у його заявах, особливо на тему сексуальності та рішуче критикував Синод про Синодальність.

«На жаль, може статись так, що дехто називатиме схизматиками тих, хто не погоджуватиметься із пропонованими змінами»,- написав єп. Стрікленд у публічному листі в серпні. «Натомість, ті, хто пропонуватиме зміни до того, що не можна змінювати, прагнуть командувати Христовою Церквою, і вони насправді є справжніми схизматиками».

Чи враховувались фактори єпархіального управління?

Відповідно до повідомлень медія, як під час візитації, так і під час обговорень у Ватикані, церковні представники були серйозно стурбовані певними справами управління єп. Стрікленда у єпархії Тайлера. Ці справи стосувались масштабних кадрових змін, працевлаштування контроверсійної колишньої монахині у школі та підтримки контроверсійної католицької спільноти.

На це єпископ відповів: «Немає ідеального місця, і немає ідеальних сімей»,- сказав він.- «Але єпархія в доброму стані».

За його словами, в єпархії Тайлера зараз проходить формацію багато семінаристів – 21 на території, де менше 120 тисяч католиків; фінансовий стан єпархії теж дуже добрий завдяки «великій щедрості людей».

«Я дуже пишаюсь священниками та єпархією»,- каже він, додаючи, що враховуючи те, якого успіху досягла єпархія за часів його керівництва, то не може знайти іншого пояснення для звільнення, окрім як загроза, яку він становить для тих, хто намагається змінити церковне вчення.

Чи пояснили єпископу Стрікленду чому його звільнили?

Раніше того дня єпископ зазначив, що можуть бути конкретні причини таких дій щодо нього.

«Я відстоюю усі ті речі, які були перераховані як звинувачення в мій бік», - сказав він у коментарі для LifeSiteNews напередодні інтерв’ю.- «Я знаю, що не втілював Traditiones Custodes (папські обмеження на відправу традиційної латинської літургії від 2021 р.), бо не міг залишити голодною частину моєї пастви».

Таким чином, до кінця не зрозуміло не лише чому зрештою Папа Франциск вирішив усунути його, але й чи самому єп. Стрікленду поінформували про причини такого рішення.

Що робитиме тепер?                                                  

Єпископ чесно зізнався, що ще мусить «прийти до тями», щоб зрозуміти що означає більше не бути єпископом Тайлера, «перегрупуватись» в рамках розвитку своєї ролі «наступника апостолів без місцевої єпархії».

«Зараз відповіді не маю»,- каже він на питання про бачення свого майбутнього. «Багато запитань, багато прогалин у календарі, які, я впевнений, будуть по-різному заповнені».

Один із можливих варіантів подальшої діяльності – це праця за межами Техасу; цим єпископ вже раніше і так частково займався, тому й заслужив титул «єпископ Америки» серед своїх прихильників.

Для прикладу, єп. Стрікленд має понад 162 тисячі підписників у соцмережі Х (раніше – Твіттер),- це на 40 тисяч більше, ніж кількість католиків у його вже колишній єпархії. Після 11 листопада він видалив з опису свого профілю будь-яке відношення до єпархії Тайлера і надалі має до нього доступ, навіть бех єпархії.

Єпископ Стрікленд багаторазово отримував запрошення на різні виступи за межами єпархії Тайлера. Наприклад, влітку цього року він їздив до Каліфорнії, щоб взяти участь у акції спротиву проведенню антикатолицького богохульного шоу на стадіоні «Los Angeles Dodgers». Тоді архиєпархія Лос-Анджелесу засудила дії «Dodgers», але наголосила, що подія, в якій брав участь єп. Стрікленд, не мала «підтримки чи погодження» від архиєпархії.

Також невідомо де житиме єп. Стрікленд і звідки отримуватиме фінансову підтримку.

Наразі майбутнє єпископа Стрікленда залишається невідомим, однак, як можна зробити висновок із даного ним інтерв’ю для LSN, молитва буде його великою частиною.  

«Заохочую себе і інших більше, ніж будь-коли раніше заглибитись у молитву, молитись за Папу Франциска, молитись за Церкву і за світ»,- сказав він.