Під час пандемії зростає зацікавлення езотеризмом
  • Втр, 28/09/2021 - 20:20

Під час пандемії Covid-19 відбувся значний зріст зацікавлення езотеризмом і окультизмом. У США в десять разів зросла кількість людей, які консультувались з ворожбитами. Люди бояться завтрашнього дня, а наука виявилась ненадійною, - розповів Ватиканському Радіо о. Жан-Крістоф Тібо, котрий близько двадцяти років вершить служіння звільнення в дієцезії Метц. Водночас він застерігає, що езотеричні практики є найчастішою причиною демонічного поневолення.

Французький священник наголошує, що різкий розвиток окультизму став можливим завдяки інтернету і соціальним мережам, де можна легко знайти необхідні інструкції, без необхідності входити в додаткові контакти. Однак, люди не усвідомлюють тієї небезпеки, яка їм загрожує.

«Магія не буває нейтральною. Насправді, немає різниці між чорною і білою магією. Що більше, Біблія завжди застерігає перед магією. Достатньо прочитати Діяння апостолів, щоб переконатись, що євангелізація зустрічала спротив магів, які їй протиставились. Я зустрічаю багатьох людей, які зв’язались з езотеризмом і хочуть від нього звільнитись. Бо завжди наступає такий момент, коли все обертається проти того, хто цим займається. Якщо говорити чітко, через магію людина входить в контакт з демонічним світом. Достатньо запитати про це когось із екзорцистів чи тих, хто вершить служіння звільнення. Першими дверима до усіх духовних проблем, проблем демонічної природи, є контакт з магією, езотеризмом чи окультизмом. Я сам щотижня отримую близько двадцяти звернень від людей, які хочуть зустрітись, бо мають поганий досвід з езотеризмом чи окультизмом».

Французьким екзорцист зазначає, що ця проблема є особливо присутня серед молоді, яка виросла на хвилі популярності Гаррі Поттера, де магія подається як щось позитивне. В результаті виникла нова мода на езотеризм. Для прикладу, в Парижі вважається хорошим тоном запросити на товариську зустріч когось, хто ворожить на картах, передбачає майбутнє чи є медіумом. В якомусь сенсі це є поверненням до того, що Європа бачила ще наприкінці ХІХ ст., коли була мода на спіритизм, - зазначає о. Тібо.

Окрім того, сьогодні езотеричні практики часто пов’язують з альтернативними методами лікування, екологією і навіть фемінізмом. Наприклад, до улюблених повертається постать відьми, яку вважають предком феміністок та екологів. Серед молодих дівчат сьогодні це - модний ідеал. Вони пропонують власну магію і ритуали, які мали б покращувати самопочуття чи допомагати отримувати певні благодаті. Все частіше люди також звертаються до чорної магії, щоб вирішити свої розрахунки з іншими, - каже священник.