Після проголошення Гамбії ісламською державою становище християн в країні значно погіршилося
  • Птн, 15/01/2016 - 18:44

Християни Гамбії стали піддаватися різним обмеженням після того, як місяць тому президент Яйя Джамме проголосив свою країну «ісламською державою». Зокрема, християнок тепер змушують носити мусульманські головні убори.

Нещодавно в Гамбії була створена ісламська поліція, у функції якої, зокрема, входять облави на жінок, що не покривають свою голову належним чином. Держслужбовців, які не дотримують ісламський дрес-код, карають.

Відома гамбійська тележурналістка Ніколь Вініфред, християнка за віросповіданням, відтепер змушена з'являтися перед камерами в мусульманському хіджабі, який вона досі жодного разу не одягала.

Інша християнка - державний службовець, що побажала зберегти анонімність, - заявила на опозиційному сайті, що президент Джамме «ображає, розпинає і переслідує християнство в Гамбії». Дотепер  в Гамбії мусульмани і християни жили в мирі й гармонії, але з проголошенням ісламської держави ситуація докорінно змінилася, свідчить жінка. «Президент змушує католичок, що працюють в його адміністрації, одягатися як мусульманки. Це атака на християнство і на релігійну свободу».

Інша мешканка Гамбії, співробітниця міністерства юстиції, розповіла журналістам, що християн змушують одягатися всупереч своїм традиціям. «Яйя Джамме чинить тиск на чиновників-християн, намагаючись змусити їх прийняти ісламські цінності, - розповіла жінка. Всіх гамбійок, що не носять хіджаб, звільняють з роботи».

За інформацією місцевих ЗМІ католицький архиєпископ Банджуле, о. Роберт Еллісон, направив президенту Джамме лист, в якому висловив занепокоєння у зв'язку з новим дрес-кодом, дотримуватися якого змушують і християн. Жодної відповіді на цей лист не було.

90% двохмільйонного населення Гамбії сповідує іслам. Решта жителів західноафриканської країни - в більшості своїй християни.