Південний Судан: католики не влаштовуватимуть урочистості з нагоди підписання мирного договору
  • Нед, 30/08/2015 - 19:20

«У столиці Південного Судану Джуба не було ніякої святкової атмосфери, бо ті страждання, які виніс народ в ході громадянської війни, - жахливі». Про це розповіли агентству Fides джерела в Джубі, де 26 серпня президент країни Салва Кіір підписав мирний договір, який повинен покласти край дворічній громадянській війні, що спустошила Південний Судан.

«Війна принесла десятки тисяч смертей, жахливі звірства і руйнування, - заявили джерела в Джубі. - Навіть ті, хто жив далеко від місць зіткнень і не відчув на собі прямі наслідки війни, постраждали від розвалу економіки, що стався в результаті конфлікту. Умови життя різко погіршилися для всіх жителів країни за винятком купки політиків і високопоставлених чиновників. У цьому зв'язку ми не бачимо ніяких підстав святкувати підписання мирного договору людиною, яка привела країну до цієї ситуації».

Мирний договір був укладений за участю Міждержавної ради з розвитку, в яку входять Джібуті, Кенія, Сомалі, Судан, Уганда, Ефіопія і Південний Судан. Угода передбачає розподіл влади між президентом Кііром, представником найбільшої в Південному Судані народності дінка, і колишнім віце-президентом Рієка Мачара - представником другої за чисельністю народності нуер.

«Це дуже спірний мирний договір, тому що, підписуючи його, президент висловив« серйозні застереження» і додав положення, що представляють, по суті, нові умови», - заявили джерела Fides, які побоюються, що певні сили в південносуданській  армії можуть зірвати мирну угоду.