Північна Корея більше боїться християн, ніж ядерної зброї
  • Чтв, 15/08/2019 - 12:04

Новий короткометражний документальний фільм розповідає про труднощі, з якими стикаються північнокорейські християни в країні, де мільйони людей навіть не чули ім'я Ісуса. Незважаючи на жорстокі умови і репресії, пастори й богослови передбачають нове майбутнє для репресованої нації.

На Зборах Державного департаменту США з просування свободи віросповідання був показаний фільм «Відмова від людяності. Свобода віросповідання в Північній Кореї», який був знятий Комісією з етики та свободи віросповідання. Перед початком фільму група експертів розповіла про ситуацію в далекосхідній країні.

«Ситуація в Північній Кореї є абсолютно жахливою», - сказала Олівія Енос, аналітик з політичних досліджень азіатських країн з інституту «Фонд Спадщина», зазначивши, що ті, хто заслуговують на довіру доповіді, незмінно описують Північну Корею, як найгірше місце в світі для християн і людей будь-якої віри , з точки зору гноблення і порушення прав людини.

Вона зазначила, що в звіті Комісії з етики та свободу віросповідання 2014 року пояснюється, що північнокорейцям, які втекли до Китаю, але були репатрійовані, задавали два питання, а саме, чи мали вони якісь контакти з південнокорейцями і чи спілкувалися вони з якимось християнськими місіонерами. Якщо вони відповіли «так» на будь-яке з цих питань, вони стикалися з серйозними наслідками, такими як тортури і тюремне ув'язнення.

«Це ціна того, що означає бути християнином в Північній Кореї», - сказала Олівія, додавши, що «дуже показово те, як режим Кіма сприймає релігію в цілому».
Комуністичні уряди мають право боятися релігії, додала вона, пославшись на те, як мирні релігійні рухи скинули комуністичні режими в минулі десятиліття в Східній Європі.

«Режим Кіма бачить в релігії потенційну загрозу своєму керівництву».

Кеннет Байє, корейсько-американський пастор, який був заручником у Північній Кореї з 2012 по 2014 рік, розповів про те, що коли влада Північної Кореї заарештували його і дізналася, що він був місіонером, йому сказали, що він намагається повалити північнокорейський уряд. Протягом багатьох років Байє очолював команди місіонерів в Північну Корею, щоб вони могли приїхати в якості туристів, молитися і поклонятися, перебуваючи там.

У північнокорейському уряді також сказали йому, що якщо навіть одна людина відкриє в Північній Кореї дитячий будинок, і 10 дітей стануть там християнами, вони будуть тільки розмножуватися і становити загрозу для нації.

«Вони сказали:« Ми не боїмося ядерної зброї ... ми боїмося, що хтось на кшталт Вас приносить релігію в нашу країну і використовує її проти нас, і тоді всі повернуться до Бога, і Північна Корея стане країною Бога, і ми впадемо», - сказав Байє десяткам людей, які зібралися на заході.

Байє повідомили, що він, ймовірно, найнебезпечніший американський злочинець, який коли-небудь перебував в Північній Кореї з часів Корейської війни. Він був засуджений до 15 років каторжних робіт, а потім відправлений у північнокорейський трудовий табір. В кінцевому підсумку він був випущений в 2014 році.

Столиця Північної Кореї Пхеньян була колись відома, як «Єрусалим на Далекому Сході» і мала сильний християнський вплив, пояснив він. Але сьогодні, за винятком віри тих небагатьох, хто опинився в підпіллі, більшість північних корейців ніколи не чули імені Ісуса. Байє розповів, що з усіх сотень біженців, з якими він зустрічався, він ніколи не зустрічав жодного втікача, який покинув Північну Корею, який би чув про Ісуса.

Коли Байє говорив про Ісуса з північнокорейцями, вони питали його, чи живе Ісус в Кореї чи Китаї.

«Північна Корея - це не країна, де християни піддаються переслідуванням; це країна, де християнство було знищено, де відбулося повне його знищення. І якщо ви християни, вони вб'ють вас, вони вб'ють ваших батьків».

Офіційне кредо північнокорейського режиму називається чучхе, що означає «самовпевненість, незалежність».

Коли ця філософія була заснована в 1960-х роках, вони свідомо стерли ім'я Ісуса з усього, що є в культурі; Байє припустив, що причина цього полягає в тому, що в Євангелії від Івана 14 сказано, що Ісус є Шлях, Істина і Життя, що ніхто не приходить до Отця, як тільки через Нього. Без Ісуса ніхто не може знайти істину, шлях або отримати життя, сказав він.

Корейсько-американський пастор є автором мемуарів «Не забуті: правдива історія мого ув'язнення в Північній Кореї», написаних ним в 2016 році. Сьогодні він очолює Молитовну кампанію «Nehemiah One Million Prayer Petition Campaign», створену з метою мобілізувати молитовне прохання за пробудження північнокорейського народу.

Під час його перебування в трудовому таборі та після того, як він пізнав тюремних охоронців, він зрозумів, що, незважаючи на глибоке промивання мізків, вони не сильно відрізнялися від нього. Просто вони народилися в Північній Кореї.