«Промовляти серцем». Тема Всесвітнього дня суспільних комунікацій 2023
  • Чтв, 29/09/2022 - 18:16

Комунікація, яка звіщає істину, але в такий спосіб, щоб не сіяти ворожнечу, залишатися відкритою на діалог, сприяти «цілісному роззброєнню» та демонтувати «войовничий психоз», перебуває у центрі уваги наступного Всесвітнього дня суспільних комунікацій.

«Промовляти із серцем. Veritatem facientes in caritate (правдомовні в любові)», – такою є тема 57-го Всесвітнього дня суспільних комунікацій, який Церква відзначатиме 21 травня 2023 року. Ця тема є своєрідним продовженням попередньої, яка заохочувала «слухати вухами серця».

Як зазначається у комюніке, присвяченому оголошенню цієї теми, що було поширене прес-службою Святого Престолу в четвер, 29 вересня 2022 р., ці роздуми включаються у мандрівку, що веде Церкву до синодального зібрання у Ватикані, яке відбуватиметься в жовтні наступного року. Промовляти із серцем означає давати звіт про причини нашої надії та чинити це лагідно, використовуючи дар комунікації як міст, а не як стіну.

«В період, який, також і в церковному житті, позначений поляризацією та гострими суперечками, що озлоблюють душі, ми покликані плисти проти течії», – наголошується в повідомленні. Йдеться про те, що «не слід боятися стверджувати істину, навіть іноді незручну», основи якої знаходимо в Євангелії, але це звіщення «не повинно бути відокремленим від стилю милосердя, щирої участі в радощах і стражданнях людини нашого часу», як цього навчає євангельська розповідь про розмову між таємничим Подорожнім та учнями з Емауса.

Сьогодні, коли живемо в контексті глобальних конфліктів, потрібно утверджувати комунікацію, яка не сіє ворожнечу, комунікацію, відкриту на діалог з іншим, що сприятиме «цілісному роззброєнню» та демонтуватиме «войовничий психоз», який гніздиться в наших серцях, до чого 60 років тому по-пророчому закликав святий Іван ХХІІІ в енцикліці «Pacem in Terris». «Таких зусиль вимагається від усіх, але особливим чином, від працівників комунікаційної сфери, покликаних виконувати свою працю як місію будування справедливішого, біль братерського та людянішого майбутнього», – підкреслюється в комюніке.