Рада Церков очікує на зустріч з Прем’єр-міністром з питань функціонування храмів
  • Срд, 27/05/2020 - 13:47

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій повторно ініціює особисту зустріч з Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем з метою врахування релігійних потреб громадян під час послаблення карантину.

На думку релігійних діячів, рішення Уряду щодо запровадження адаптивного карантину, прийняте 20 травня 2020 року, є певним прогресом у забезпеченні конституційного права на свободу віросповідання, повідомляє Інститут релігійної свободи

Водночас запропоновані в постанові Кабінету Міністрів України заходи не враховують у повній мірі релігійні потреби віруючих громадян, а також на практиці можуть ускладнити проведення богослужінь, насамперед у малих храмах і молитовних будинках.

Як приклад, дана постанова Уряду не передбачає наступних етапів послаблення обмежень для релігійних заходів, у той час як передбачено відкриття дитячих садків (з 25 травня), закладів громадського харчування із обслуговуванням відвідувачів у приміщеннях та діяльність закладів культури (з 10 червня).

При цьому умовою проведення масових заходів у закладах культури є перебування не більше однієї особи на 5 кв. метрах площі приміщення, де проводиться захід, а для релігійних заходів ця вимога вдвічі суворіша – не більше однієї особи на 10 кв. метрах.

“Такий непропорційний підхід викликає нерозуміння дій Уряду у багатьох віруючих – особливо тих релігійних громад, які вже понад два місяці сумлінно дотримуються вимог карантину, чекаючи на можливість відвідати богослужіння у релігійній споруді (храмі, синагозі, мечеті тощо)”, – наголошується в листі ВРЦіРО до Прем’єр-міністра України.

Раду Церков особливо турбує той факт, що для малих релігійних споруд і молитовних приміщень послаблення карантину може мати протилежний ефект у вигляді посилення обмежень, адже для дотримання умови перебування не більше однієї особи на 10 кв. метрах може означати присутність на богослужінні значно меншої кількості віруючих, ніж навіть 10 осіб.

Нагадаємо, що Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій вважає, що достатнім заходом для запобігання скупченню людей буде присутність у приміщенні не більше 1 особи на 5 м. кв. площі місця проведення богослужіння чи обряду. На початку травня ВРЦіРО надіслала Прем'єр-міністру України свої пропозиції щодо застосування адаптивного карантину для релігійних організацій.

Інститут релігійної свободи
irs.in.ua