Сенат США прийняв резолюцію проти порушників релігійної свободи
  • Срд, 06/03/2024 - 12:48
У відповідь на зростаючі загрози та напади на релігійну свободу по всьому світу, Сенат США ініціював резолюцію, що закликає американський уряд активно використовувати дипломатичні засоби та санкції для протидії порушенням релігійних свобод.
 
Сенат Сполучених Штатів зробив значний крок уперед у захисті релігійної свободи на міжнародному рівні, вводячи резолюцію, яка закликає уряд США використовувати всі наявні дипломатичні засоби та санкції для боротьби та покарання країн, що порушують релігійні свободи. Ця двопартійна ініціатива, започаткована сенаторами Крісом Кунсом (D-Del.), Джеймсом Ленкфордом (R-Okla.), Тімом Кейном (D-Va.) та Томом Тіллісом (R-N.C.), визнає релігійну свободу як основоположне право, підкреслюючи підтримку міжнародної релігійної свободи як кутового каменя зовнішньої політики Сполучених Штатів.
 
У 2023 році Комісія США з міжнародної релігійної свободи виявила понад 2,200 осіб, які стали мішенями переслідувань у 27 країнах та регіонах за їхні релігійні переконання, включаючи християн, євреїв, мусульман, буддистів, індуїстів та сикхів. Крім того, зазначено про продовження руйнування релігійних місць, що також становить загрозу для релігійної свободи.
 
Сенатор Ленкфорд наголосив на фундаментальному праві кожної людини “мати віру, жити за своєю вірою, змінювати свою віру або не мати віри взагалі”, яке повинно бути визнане у всьому світі. “Країни, такі як Китай, Росія та Іран, продовжують переслідувати громадян за вираження цієї основоположної свободи,” – сказав він.
Резолюція також звертає увагу на ситуацію в Нігерії, Індії, Пакистані та Нікарагуа, де застосування законів про богохульство та довільне ув’язнення осіб за вираження їхньої релігійної ідентичності призвело до смерті та ув’язнення людей за їхню віру.