Ще одну церкву спалили в Чилі, під підозрою - індіанці-мапуче
  • Втр, 05/04/2016 - 22:46

Католицька каплиця в чилійському регіоні Арауканія була спалена напередодні вранці. Знайдені докази дають підстави вважати, що підпал вчинили активісти руху за права індіанського народу мапуче.

На згарищі в селищі Кепе був виявлений шматок чорної тканини з латинськими буквами PPM - абревіатура, що позначає «prisioneros politicos mapuches» (політв'язні мапуче).

У Арауканії склалася важка ситуація, - розповів агентству Fides єпископ міста Темуко Ектор Едуардо Варгас Бастідас. - З одного боку, існує історичний борг перед народом мапуче. З іншого боку, зростання насильства тільки загострює проблеми».

Так званий «конфлікт мапуче» виник в 1990-і роки: ряд індіанських громад стали домагатися повернення земель, які раніше належали їх племені, але на час початку протестів були власністю лісозаготівельних і сільськогосподарських компаній.

31 березня в Арауканії була спалена ще одна католицька каплиця. На місці пожежі також було знайдено шматок полотна з буквами PPM. Протягом декількох останніх років в неспокійному регіоні був підпалений будинок місцевого відділення католицької благодійної організації «Карітас», святилище і будинок, в якому проводилися духовні вправи.

Індіанці мапуче, які населяють південну частину Південної Америки, найдовше чинили опір іноземним загарбникам - спочатку інкам, а потім і іспанцям, пише Вікіпедія. Аж до другої половини XIX століття територія, населена мапуче, була фактично незалежною - чилійці встановили контроль над нею тільки в ході війни, що увійшла в історію як «умиротворення Арауканії», який тривав з 1862 по 1886 рік.

Сьогодні чисельність мапуче становить 1,5 млн. 1 300 000 живуть в Чилі, 200 000 - в Аргентині.