«Щоденні злочини проти людяності – це втілення злочинних намірів російського агресора. Як протистояти?»,- Глава УГКЦ у 128-й день війни
  • Птн, 01/07/2022 - 17:57

Нехай лихі думки одразу отримують з нашого боку рішучу відсіч. Нехай лихі думки, наміри, плани ніколи не запанують над нашим серцем. Нехай силою молитви і Божого слова будуть далеко відігнані від наших сердець, від нашої волі. Будьмо переможцями гріха відразу, бо тільки-но дозволимо йому проникати в наше серце, наші сили почнуть слабнути. До цього закликав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у щоденному воєнному зверненні у 128-й день повномасштабного військового вторгнення росії в Україну.

На початку звернення Предстоятель вже традиційно розповів про ситуацію на фронті. Найгарячішими, за його словами, були бої на Луганщині та Донеччині. Проте вся лінія фронту, протяжністю майже три тисячі кілометрів, є лінією великого людського страждання, невпинних бомбардувань, авіаційних артилерійських обстрілів.

Архиєрей зазначив, що цієї ночі Україну найбільше потрясла трагедія містечка Сергіївка на Одещині, де ракетними ударами ворог знищив дев’ятиповерховий будинок і базу відпочинку на причорноморському узбережжі. На цю мить відомо, що загинуло близько 18 людей, із них троє – діти, майже 40 осіб постраждало.

«Коли ми вдивляємося в заплакані очі батьків і матерів, у понівечені обличчя тих, кого вийняли з-під завалів, у нашому серці зроджується крик молитви до Господа Бога: Боже, чому? Боже, зупини це насилля, це безумство!» – підкреслив Глава Церкви.

На його переконання, будь-яке лихо, зло, що сьогодні в Україні матеріалізується, починається з лихих думок. Початком кожного гріха, наголошує Предстоятель, є прийняття лихої думки, бажання втілити її в життя.

«Учителі і Отці Церкви говорять, що атака на людину починається з навіювання, із того, що злий дух намагається представити нам зло у вигляді якогось добра. Таке навіювання може мати різні образи, фантазії, спогади, якісь матеріальні речі, обставини. Воно намагається привернути нашу увагу, волю. Іноді зло настирливе, лихі думки можуть супроводжувати нас певний час», – пояснив Предстоятель.

«Що ж нам робити, щоб побороти спокусу, щоб вона була лише атакою і не стала нашою провиною?» – запитує архиєрей.

Учителі Церкви, каже він, вчать, що потрібно взяти приклад з Ісуса Христа, який у пустелі поборює спокуси диявола. Якщо це навіювання не відкинути, якщо дозволити йому проникати в наше серце, дозволити, щоб лихі думки стали моїми думками, тоді зло почне проникати в наше серце.

Відтак Блаженніший Святослав звернув увагу на те, що російська пропаганда спокушає уми і серця людей в усьому світі.

«Ми бачимо, що російське суспільство зазнає спокус, що молодих хлопців вербують, щоб вони йшли вбивати людей в Україні. Війну в Україні не просто виправдовують, зокрема й з релігійних мотивів, а представляють як добру нагоду щось заробити, навіть щось вкрасти і принести додому», – констатував він, заохочуючи слухачів навчитися миттєво давати рішучу відсіч лихим думкам.

«Ми просимо, Господи, допоможи нам Твоїм словом, Твоєю силою перемогти диявола і його спокуси! Поможи нам побороти навіювання ворога, яким Він хоче налякати, спаралізувати волю всіх тих, які обстоюють гідність людини, її право на життя та існування! Боже, благослови захисників України, її дітей, усіх тих, хто протистоять злу!» – просить духовний лідер українців.