Швейцарські «вільнодумці» розпочали кампанію проти Католицької Церкви
  • Срд, 26/08/2015 - 17:00

Швейцарська асоціація «вільнодумних» почала розклеювати плакати, що закликають католиків «задуматися» про те, чи хочуть вони надалі залишатися чадами своєї Церкви.

Формальним приводом для кампанії, яка проходить у містах німецької Швейцарії, стало так звана «справа Хуондера». У французькій частині Швейцарії плакатів «вільнодумців» поки що помічено не було.

За словами віце-президента Асоціації «вільнодумних» Валентина Абготтшпона, його організація не закликає католиків покинути Церкву - вона закликає їх задуматися, чи варто залишатися в рамках інституту, який посилається на старозавітні заповіді щодо мужоложства. Формальним приводом для кампанії «вільнодумців» стали нещодавні заяви єпископа Вітуса Хуондера. В кінці липня єпископ, виступаючи на конгресі у Німеччині, нагадав, що Святе Письмо різко засуджує одностатеві зв'язки: «Коли чоловік зійдеться з чоловіком так, як із жінкою, обидва вчинили гидоту; смертю мусять їх покарати; кров їхня на них». (Лев.20: 13).

«Вільнодумець» Абготтшпон нагадав, що негативне ставлення Церкви до гомосексуалізму не обмежується старозавітним текстами, пославшись на Катехизизм 1992 року. «Я не можу належати до організації, яка відносить гомосексуалізм до «тяжких розладів, противних законам природи», - заявив Абготтшпон.

Президент швейцарської асоціації вільнодумних Андреас Кіріаку направив католикам відкритий лист, в якому, зокрема, говориться: «Дорогі католики, всі ви - Хуондер. Залишаючись членами Римо-Католицької Церкви, ви підтримуєте систему, яка породила Хуондера і продовжує його підтримувати». Кіріаку опублікував в інтернеті зразок «заяви про вихід з Церкви» на восьми мовах.

На думку представниці єпархії міста Санкт-Галлен Сабіни Рютеман, «вільнодумці» ображають швейцарських католиків. Вона підкреслює, що католики - автономні особистості, здатні самостійно вирішувати, як їм поступати. Католики усвідомлюють, що вони є частиною Церкви, яка - з самого початку її історії - була «єдністю у різноманітті».