Синод. Одинадцяте загальне зібрання: постійний представницький єпископський орган
  • Срд, 16/10/2019 - 14:11

В одинадцятому загальному зібранні Спеціальної Асамблеї Синоду Єпископів, присвяченої амазонському регіонові, у вівторок вранці, 15 жовтня 2019 р., взяли участь 180 Синодальних Отців. На зібранні був присутній також Папа Франциск.

Під час одинадцятого загального зібрання Синоду Єпископів, присвяченого Амазонії, прозвучала пропозиція створити постійний представницький єпископський орган, очолюваний Церковною панамазонською мережею (REPAM), який би сприяв синодальності Церкви в Амазонії. Такий орган, інтегрований у Раду Єпископів Латинської Америки й Карибського регіону (CELAM), повинен опрацювати спільну ефективнішу стратегію душпастирства в Амазонії, втілюючи в життя вказівки, які Папа Франциск запропонує за підсумками Синоду.

Спостереження за дотримання людських прав

В залі засідань Синоду мова йшла також про такі проблеми автохтонних народів, як нав’язування хижацьких економічних моделей, що спонукають автохтонні народи покидати свої землі проти власної волі. Було запропоновано створити постійний орган спостереження за дотримання людських прав і захист Амазонії.

Інкультурація й освіта

Стосовно питання інкультурації, було підкреслено, що, відкриваючи нові шляхи в багатому розмаїтті амазонських культур, Церква повинна бути більше ученицею й сестрою, аніж наставницею й матір’ю, тобто вміти слухати, служити, ставитись з пошаною і примирювати.

Близькою до теми інкультурації є тема освіти автохтонних мешканців, що характеризується низькою якістю й непостійністю. Яким чином може допомогти Церква, що є однією з найбільш кваліфікованих інституцій у цій сфері? Серед відповідей прозвучали такі пропозиції, як наприклад, надання переваги автохтонним мешканцям при вступі до університетів, фінансова підтримка студентів, що представляють тубільні народи.

Місійна діяльність і свідчення мучеників

За словами Синодальних Отців, звіщати Євангеліє означає, насамперед, доторкатися до болю світу, що очікує на відкуплення любов’ю Христа. Доповідачі пригадали цінний приклад місіонерів-мучеників, які віддали життя, захищаючи права беззахисних автохтонних мешканців. Вказувалося також на необхідність створення фонду підтримки місіонерів в Амазонії, насамперед, для того, аби покривати витрати переміщення та формування місіонерів.

Екуменічний виклик

В одній з доповідей зазначалось, що місійна діяльність не повинна втрачати з поля зору екуменічний аспект, бо місійна Церква є також екуменічною Церквою. Євангелізація, далека від прозелітизму й колоніалізму, – це вільне запрошення, звернене до свободи іншої людини, увійти в сопричастя й розпочати оживляючий діалог.

Вказувалося також на важливість використання музики, що є спільною мовою, зрозумілою для всіх, через яку також можна передавати віру.

Відповіді випливають з Євхаристії

Перед обличчям складних ситуацій, які переживає амазонський регіон, було наголошено, що відповіді випливають з Євхаристії, через яку сходить Божа благодать, та зі служіння, яке починається також від жінок, що відіграють важливу роль у переданні глибокого сенсу життя. В цьому контексті знову прозвучало зауваження, що через брак священиків численні громади не мають регулярного доступу до Євхаристії, тому варто переосмислити критерії відбору й приготування майбутніх пресвітерів.