США: пропалестинські протести у Нью-Йорку проти святкування Різдва
  • Срд, 27/12/2023 - 15:07

У Нью-Йорку відбулися пропалестинські протести проти святкування Різдва. Поліція втрутилася і провела арешти. Принаймні один офіцер отримав поранення, повідомило CBS у вівторок.

Посилаючись на поліцію Нью-Йорка (NYPD), медіа повідомляє, що в понеділок було заарештовано шістьох осіб. Один офіцер, допомагаючи колезі, впав і пошкодив коліно.

Акція протесту тривала кілька годин, розпочавшись на представницькій П'ятій авеню, біля ялинки у Рокфеллер-центрі. Демонстранти оточили місце загородженнями. Потім вирушили до центру міста. Вони скандували «Різдво тут скасовують».

Поліція Нью-Йорка повідомляє, що деякі протестувальники зіткнулися з поліцейськими поблизу Ґранд Сентрал і Юніон-сквер. Це призвело до шести арештів.

"Кілька людей несли на своїх плечах заплямований імітованою кров'ю вертеп із написом "Ні радості перед обличчям геноциду". Багато хто розмахував палестинськими прапорами", – повідомляє ABC у вівторок.

За даними агенції, одну особу було звинувачено в погрозах офіцеру, одна отримала повістку за кримінальною справою за графіті, а ще четверо були оштрафовані за хуліганство.

Після призупинення різдвяних служб у Вифлеємі через війну організатори опублікували в Інтернеті заклик до дії.

Раніше група демонстрантів протестувала біля собору Святого Патрика, коли там відбувалася опівнічна меса. Поліція не впустила їх до храму.

Кардинал Тімоті Долан, Архиєпископ Нью-Йорка, сказав у своїй проповіді, що хмари нависли над святом через війни, які тривають, особливо між Ізраїлем і ХАМАСом.

"Ми не наївні, у світі панує темрява. У нашій країні панує темрява. У нашому улюбленому місті панує темрява, в наших серцях є темрява", – зазначив кард. Долан.

Як повідомила PAP пані Йоанна, яка була на опівночній месі, вона розуміє скасування в нинішній ситуації Святої Меси у Вифлеємі. Проте протести в Нью-Йорку вона вважала нерозумними.

«Серед християн є багато людей, які симпатизують палестинським демонстраціям з приводу війни. Протести проти людей, які прийшли до собору помолитися, абсолютно безпідставні. Вони можуть послабити підтримку палестинців, які вказують на те, що їх кривдять», – зазначила жінка.

За матеріалами wiara.pl.