Святий Львівський Пастир. Йосиф Більчевський
  • Пон, 20/03/2023 - 10:55

20 березня 2023 року виповнюється сто років з дня відходу до вічності святого Йосифа Більчевського, Львівського Архиєпископа і Митрополита латинського обряду. Вшанувати його пам’ять та пригадати чесноти й заслуги цієї постаті вірних Львівської Архідієцезії РКЦ своїм пастирським словом закликав Митрополит Львівський РКЦ Мечислав Мокшицький.

«Святого Архиєпископа Йосифа потребуємо особливо тепер, коли вже понад рік в Україні точиться повномасштабна війна. Йому не потрібно пояснювати її жорстокості, адже сам був свідком багатьох збройних конфліктів. Будучи Львівським Митрополитом, пережив Першу світову війну. Через цей важкий час мусів перепровадити львівську спільноту церкви, щоб ідучи темною долиною, не застрашилася, а вхопилася пастирської палиці Бога», – зазначив Митрополит Мечислав. «Святий Іван Павло ІІ, під час беатифікації, так говорив про даний період часу його життя: “В особливо важкому часі Першої світової війни у новому блаженному можна було побачити живу ікону Доброго Пастиря, завжди готового нести допомогу своїм вірним і підтримувати їх натхненими словами, повними доброзичливості”. Варто також і сьогодні просити його заступництва та поруч зі Святим Архангелом Михаїлом вчинити його покровителем важких часів».

Архиєрей наголосив: сота річниця смерті є доброю нагодою для того, щоб виразити Богу вдячність за дар життя і служіння святого, зібратися біля його реліквій і просити про дар миру для України, а також засвідчити єдність і турботу про долю Львівської Архідієцезії і Митрополії.

«Прошу благати Покровителя наших важких часів, Святого Йосифа Більчевського, про міць віри і мудрості в переведенні Церкви в Україні через темну долину зла, страху та непевності, які зродила війна. Усі Вам, мої Любі, вже тепер дякую за дар спільної молитви. Це в ній вбачаємо нашу силу у боротьбі зі злом, яке боїться добра», – наголосив Митрополит Мечислав.

Урочистості відбувалися у Львові 18 та 19 березня 2023 року, у Львівській Катедрі.

У суботу у Львівській Митрополичій Базиліці Успіння Пресвятої Діви Марії відправили урочисту Святу Месу, яку очолив та виголосив проповідь єпископ Роман Піндель, Єпископ Бєльсько-Живєцкої Дієцезії, на терені якої знаходиться місцевість Віламовіце, родинна парафія Святого Йосифа Більчевського. У подячній молитві взяли участь Єпископи Конференції Єпископату України та єпископ-помічник Львівської Архиєпархії УГКЦ Володимир Груца. Перед Євхаристією відбулося молитовне молитовне чування з роздумами над словами Львівського пастиря, які він скеровував до вірних понад сто років тому.

З нагоди 100-ліття з дня відходу до вічності святого Йосифа Більчевського в неділю у Львівській Катедрі також презентували книгу «Аристократ духу» про його життєвий шлях, яку провів її автор проф. Йосиф Волчанський.

Святий Йосиф Більчевський (Юзеф Більчевський) –  святий Римо-католицької церкви, архиєпископ міста Львів, професор богослов’я і догматики у Львівському університеті. Покровитель бездомних.

 У 1891 році став професором догматики, деканом у Львівському університеті. З 1900 по 1901 роки був ректором Львівського університету Франца І. Відтак за призначенням папи Лева XII посів уряд львівського архиєпископа – почав будівництво нових церков у львівській митрополії, організовував курси для священників, які бажають займатися соціальною діяльністю, фінансував благодійні організації. Особливу популярність Йосиф Більчевський отримав серед бездомних. Крім цього, займався духовною опікою студентів, організовував народні школи. 

Під час Першої світової війни архиєпископ створив комітети для допомоги робочим Галичини, які через війну потерпали від голоду. Під час Польсько-української війни спільно з Митрополитом Андреєм (Шептицьким) звертався із закликами проти кровопролиття. Під час облоги Львова польськими військами в 1918 році займався доставкою продуктів харчування до обложеного міста. Відійшов до вічності від злоякісної анемії 20 березня 1923 року і похований на львівському Янівському цвинтарі.

За матеріалами Духовна велич Львова