Святий Престол веде переговори з китайською владою
  • Суб, 31/10/2015 - 16:54

Діалог між Святим Престолом і комуністичним режимом Китаю є більш інтенсивним, ніж раніше. Держсекретар Його Святості Папи, кардинал П'єтро Паролін підтвердив, що в середині жовтня Ватиканська делегація проводила переговори в Пекіні.

Нинішній діалог "дуже позитивний", сказав єрарх 29 жовтня 2015 в інтерв'ю інтернет-порталу "Vatican Insider". Він додав, що це не перший такого роду візит; він є етапом на "шляху нормалізації відносин".

Святий Престол не підтримує дипломатичних відносин з КНР. Основною перешкодою є вимога Пекіна контролювати Католицьку Церкву державними органами та впливати на призначення єпископів.

На питання про можливість візиту Папи в Китай, кардинал Паролін сказав буквально так: "Ми цього дуже хочемо". Франциск неодноразово підкреслював, що охоче відвідав би Китай. В черговий раз він говорив про це в кінці вересня на зворотному шляху в Рим з Куби та Сполучених Штатів.

Регулярні переговори між Святим Престолом і комуністичною владою в Пекіні мали місце останнім часом в 2007  та 2009 р. З ватиканського боку їх очолював саме Паролін, у той час підсекретар в Державному секретаріаті по відношенню Святого Престолу з державами.