Тижневий огдяд: життя УГКЦ (18.08 – 24.08)
  • Срд, 27/08/2014 - 00:35

У четвер, 21 серпня:

Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, звершив Чин освячення престолу у каплиці соціального центру Згромадження сестер служебниць Непорочної Діви Марії, що у м. Львові на вул. Равській, 6. В урочистостях взяли участь: с. Боніфатія Дяків, Провінційна настоятелька, сестри, мешканці соціального центру та добродії.

Увечері, у Катедральному соборі Пресвятої Трійці в Дрогобичі Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, у співслужінні владики Ігора (Возьняка), Митрополита Львівського, та владики Ярослава (Приріза), єпископа Самбірсько-Дрогобицького, здійснив чин найменування владики-номіната Григорія (Комара).

22 серпня, у день пам’яті св. апостола Матія, у катедральному соборі в Дрогобичі відбулась хіротонія єпископа-помічника Самбірсько-Дрогобицької єпархії владики Григорія (Комара). Єпископську хіротонію здійснив Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ. Співсвятителями були: владика Ігор (Возьняк), Митрополит Львівський, та владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький. Участь у Божественній Літургії взяли єпископи УГКЦ, Високопреосвященний Томас (Галліксон), папський нунцій в Україні, священики та вірні Самбірсько-Дрогобицької єпархії.

"Прийміть вашого нового владику, бо через нього Христос приходить сьогодні до вас, щоб вам послужити", - Глава УГКЦ

22 - 24 серпня у монастирі Святого Йосифа отців василіян (смт Брюховичі, вул. Широка, 6) відбулася зустріч школи євангелізації святого апостола Андрія. 23 серпня з пастирським візитом до учасників школи завітав Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський. Архиєрей очолив Божественну Літургію та виголосив проповідь. Разом з Митрополитом Львівським співслужили Преосвященний владика Йосафат Мощич, Єпископ-помічник Івано-Франківської архиєпархії, та Преосвященний владика Василь Тучапець, Екзарх Харківський, котрі, як відомо, були проповідниками у цій школі.

У суботу, 23 серпня, з нагоди Дня прапора:

На Театральному майдані Тернополя архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський кир Василій Семенюк освятив Державний прапор України.

На площі Небесної Сотні, неподалік пам’ятника Шевченка, в м. Чорткові, відбулося святкування. Український  прапор освятив єпарх Бучацький, владика Дмитро( Григорак),ЧСВВ , звернувшись до присутніх словами підтримки у нелегкий час випробувань

У неділю,24 серпня 2014 року, у 23 річницю Незалежності України:

Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав біля міжконфесійного храму святого Миколи Чудотворця при Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут» освятив пам’ятний Хрест Героям Небесної сотні.

Глава УГКЦ у День Незалежності: «Закликаю кожного з вас повірити в Бога і Україну»

Високореосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, звершив освячення престолу відреставрованого храму Преображення Господнього, що в с. Вороблячин Немирівського протопресвітеріату. Під час візиту Митрополит Ігор освятив престіл парафіяльного храму, очолив Божественну Літургію та виголосив проповідь. Слово Митрополита Львівського на 11-ту неділю по Зісланні Святого Духа

В прокатедральному соборі св. Софії у Римі відправлено Архиєрейську Божественну Літургію та Молебен за мир в Україні, які очолив Преосвященний Владика Діонісій Ляхович, ЧСВВ, Апостольський Візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії.

Митрополит Івано-Франківський УГКЦ Володимир (Війтишин) разом з духовенством Архиєпархії очолили на франківському Майдані екуменічний молебен Пресвятої Богородиці за Україну з нагоди Дня Незалежності.

Святкування Дня Незалежності в м.Чорткові пройшло біля пам'ятного хреста, який був поставлений 23 роки тому, в честь проголошення Незалежності України. Спільну молитву духовенства УГКЦ , УПЦ та вірних  очолив єпарх Бучацький владика Дмитро (Григорак),ЧСВВ.

У катедральному соборі в Дрогобичі владика Ярослав(Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький у співслужінні владики Григорія (Комара), єпископа-поімчника Самбірсько-Дрогобицької єпархії, відслужив Божественну Літургію, під час якої молився за український народ.

У м. Рожище, Луцького екзархату УГКЦ,  відбулося освячення каплиці святого апостола і євангелиста Івана Богослова. Чин освячення каплиці здійснив Преосвященний владика Йосафат Говера, екзарх Луцький у співслужінні духовенства екзархату, представників місцевої влади, парафіян та гостей. 

В Івано-Франківській духовній семінарії імені священномученика Йосафата розпочався перший семестр нового навчального року. З цієї нагоди до семінарії прибув владика Володимир (Війтишин), щоб уділити благословення студентам. У семінарійному храмі владика Володимир очолив Архиєрейську Божественну Літургію, просячи у Всевишнього Господа ласк і благодатей для семінаристів, їхніх викладачів і настоятелів, щоб вони успішно розпочали і щасливо завершили цей навчальний семестр. 

Голова ПМВ, владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ, разом з Генеральним вікарієм УГКЦ у Румунії о. Михайлом Дубовичем взяли участь в освяченні новозбудованого храму Покрови Пресвятої Богородиці у Сігеті, що на півночі Румунії неподалік від кордону з Україною. Головним святителем був владика Васіле (Бізау), єпископ Мармороський. 

У Києві з нагоди Дня Незалежності України презентували кінокартину «Сходи Якова», першу роботу документального проекту «Любомир». Події стрічки розгортаються у львівській кав’ярні на даху старого будинку, де зустрічаються троє колишніх однокласників − онкохірург Борис Білинський, довголітній в’язень радянських таборів Юрій Шухевич та Архиєпископ-емерит Любомир (Гузар).

Звернення Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава до світової громадськості з приводу ситуації в Україні

«Ми повинні допомогти мешканцям Сходу України наново усвідомити себе частиною незалежної і суверенної України», – Глава УГКЦ