Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (15.09 – 21.09)
  • Втр, 23/09/2014 - 20:50

Вівторок. Під час ранкової Літургії у вівторок, 16 вересня, Святіший Отець Франциск звернув увагу на те, що людям потрібні не лише проповіді та повчання, але наша увага і допомога. Коментуючи уривок із святої Євангелії від Луки, в якому розповідається про воскресіння юнака з Наїну, Святіший Отець зазначив, що Ісус не тільки воскресив юнака, єдиного сина вдови, але й був поруч із нею. «Близькість і співчуття – ось так Бог навідується до свого люду, – мовив Папа Франциск. – Коли хочемо звіщати Євангеліє, ділитись Ісусовим словом, то ми повинні йти саме такою дорогою.»

Середа. У своєму навчанні, під час загальної аудієнції у середу, Папа Франциск пояснив слова із Символу віри про те, що Церква є «вселенська» і «апостольська». Понтифік вказав, що виразним знаком вселенськості Церкви є те, що вона говорить всіма мовами. А це плід П’ятидесятниці ( пор. Ді 2,1-13): бо це Святий Дух зробив здатними апостолів і цілу Церкву проголошувати всім, аж до країв землі Доброї Новини про спасіння і Божу любов. Якщо Церква від моменту свого народження є вселенська, то це значить, що була народжена як та, «що вирушає у дорогу», місійна. Якби апостоли залишились у Горниці, не виходячи проповідувати Євангеліє, Церква була б лише Церквою того народу, того міста. Далі Святіший Отець пояснив, що ж означає бути приналежним до Католицької Церкви: «Належність до апостольської Церкви означає свідомість, що наша віра закорінена в переказах і свідченні самих апостолів Ісуса. Це значить почуватися неустанно посланими у єдності з наступниками апостолів, щоб проголошувати з серцем переповненим радістю Христа і Його любові до цілого людства».

17 вересня під час зустрічі з кардиналом Анджело Амато, префектом Конгрегації з канонізації святих, папа Франциск авторизував затвердження декретів, що стосуються визнання чудес, що відбулися завдяки заступництву декількох кандидатів до канонізації та беатифікації. Йдеться про чудо, вчинене за заступництвом блаженної Марії Христини від Непорочного Зачаття. Також Понтифік авторизував підтвердження чудес за заступництвом архиєпископа Пія Альберто дель Корона, домініканина, засновника Згромадження сестер домініканок Святого Духа та Марії Елізабет Тургеон, засновниці Згромадження сестер Богородиці Вервиці. Крім того, Папа Франциск підтримав думку звичайної сесії кардиналів і єпископів на користь канонізації блаженного о. Йосипа Ваза, засновника Ораторія Святого Хреста Чудес.

Четвер. Папа Римський Франциск запросив президента Китаю Сі Цзіньпіна відвідати Ватикан і обговорити проблему підтримки миру в усьому світі.

П’ятниця. Шлях християнина звершується у Воскресінні. Видається, що іноді й християни мають трудність вірити у тем, що після смерті їхні тіла воскреснуть. За словами Єпископа Риму, спокуса не вірити у воскресіння наших тіл існувала вже від самих початків Христової Церкви. Святий Павло, щоб підтримати на дусі християн пригадує, що перейшовши через смерть та воскресіння, ми будемо з Ісусом. Папа також додав, що те воскресіння розпочинається вже тут на землі, якщо ми є з Ісусом, якщо крокуємо нашим християнським шляхом разом із Ним. Саме таким є шлях до воскресіння. А страх перед воскресінням зникне, якщо будемо перебувати з нашим Спасителем вже тепер. Про це проповідував Папа Франциск під час Святої Меси у каплиці «Дому Свято Марти» у Ватикані у п’ятницю, 19 вересня.

19 вересня Папа Франциск прийняв на аудієнції Президента Республіки Вірменія Сержа Саргсяна. Під час сердечних переговорів було висловлено задоволення розвитком та зміцненням двосторонніх відносин. Особливу увагу під час розмов було приділено ситуації християнських громад та інших релігійних меншин у регіоні і гуманітарної кризи в постраждалих від конфліктів районах.

Цього ж дня Святіший Отець зустрівся з двома визначними політиками, представниками європейських лівих сил: Алексісом Ципрасом, лідером грецької Коаліції радикальних лівих, і Вальтером Байєром, який представляє Компартію Австрії.

Субота. 20 вересня Папа прийняв на аудієнції Андріса Берзіньша, Президента Латвійської Республіки. В ході розмови обговорили деякі аспекти життя в Латвії, а також про міжнародні питання, що становлять взаємний інтерес, в контексті головування в Раді Європейського Союзу. Особливу увагу було приділено ситуації в Україні, в надії, що шляхом діалогу буде знайдено політичне рішення, засноване на праві.

20 вересня у Ватикані Святіший Отець зустрівся з єпископами, які брали участь в римському семінарі, організованому Конгрегацією євангелізації народів. Згідно з словами Папи, сьогодні єпископ повинен бути "поруч з людьми", відзначатися батьківством та лагідністю, терпінням і милосердям, бідністю, простотою і аскетизмом. "Будьте уважні до ваших священикам, піклуйтеся про богопосвячене життя, любіть бідних", - закликав Понтифік єрархів.

3 27 серпня 2014 року Святіший Отець вирішив заснувати спеціальну комісію для вивчення реформи канонічного процесу, який стосується шлюбу. 20 вересня цю структуру очолив декан Трибуналу Римської Роти, архиєпископ Піа Віта Пінто.

Неділя.. У неділю, 21 вересня, Святіший Отець Франциск вирушив у свою IV Апостольську подорож – душпастирський візит до Тірани, столиці Албанії. Перед тим, як зійти на борт, він особисто привітався з усіма співробітниками аеропорту та правоохоронцями. Прибувши до Тірани, Папа перш за все зустрівся з представниками албанського світу політики та акредитованого в Албанії дипломатичного корпусу.

Центральною подією візиту стала урочиста Свята Літургія. В часі проповіді Понтифік заклика: «Церкво, що живеш на цій албанській землі, дякую за твій приклад вірності Євангелію! (...) Багато твоїх синів і дочок постраждали за, навіть жертвуючи своє життя. Нехай же їхнє свідчення сьогодні й завтра підтримує твої кроки на дорозі любові, свободи, справедливості і миру». Далі Папа додав, що кожен охрещений покликаний нести радість Євангелії світові. По закінченні Літургії Святіший Отець помолився разом з усіма зібраними молитву «Ангел Господній». Перед молитвою Папа Франциск звернувся до молоді, закликаючи її будувати своє життя на Ісусі Христі, на Бозі.

Крім цього, Святіший Отець Франциск зустрівся із провідниками шести найбільших релігійних спільнот Албанії. Звернувшись до учасників зустрічі зі словами привітання і вдячності, Глава Католицької Церкви відзначив: «Це дуже важливо, що ви зібралися тут разом: це є знаком діалогу, яким ви живете на щодень, намагаючись будувати між собою взаємини братерства і співпраці задля добра всього суспільства».

Після обіду Папа зустрівся також з священиками, богопосвяченими особами, семінаристами й представниками мирянських рухів. Промовляючи до зібраних, Понтифік зі смутком пригадав страждання, через які довелося пройти християнам в Албанії. А далі він відповів на питання, де люди брали силу, щоб пережити таке лихо і вказав, що іі давав Бог. Усі мученики за віру «кажуть нам одну річ. Вони пригадують, що для нас, яких Господь покликав зблизька наслідувати Його, єдине утішення приходить від Нього. І біда нам, якщо шукатимемо іншого втішення!», - сказав Папа на завершення.

Ще одним пунктом візиту Святішого Отця були відвідини харитативного центру «Витанія», де мешкають убогі діти, сироти, жертви насильства, діти покинуті батьками. Промовляючи до присутніх, Папа Франциск, насамперед, підкреслив, що такі осередки зміцнюють у вірі, адже тут наочно видно, як віра стає конкретним милосердям, приносячи світло й надію в ситуаціях крайньої нужди. Ця віра, яка діє в ділах милосердя, переносить гори байдужості, зневіри й апатії та відкриває серця і руки, щоб чинити добро і його поширювати.

Радимо ознайомитись:

Франциск розставив акценти щодо євангелізації