Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (16.01.17- 22.01.17)
  • Втр, 31/01/2017 - 13:39

Папа закликав християн бути сміливими, вкоріненими у надії та здатними переносити темні періоди. Це заохочення прозвучало під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» у вівторок, 17 січня 2017 року, у світлі читання з Послання до Євреїв, в якому Апостол закликає наслідувати тих, які вірою й терпеливістю успадковують обітниці й остерігатися лінощів. «Ліниві християни – це християни, які втратили бажання прямувати вперед, які не змагаються за те, щоб речі змінилися, щоб прийшло щось нове, що принесе добро усім. Вони ліниві, немовби “припарковані”, знайшовши у Церкві прекрасну стоянку. Для них Церква – це охоронювана стоянка для життя, і вони прямують вперед, намагаючись використовувати всі можливі страхування. Але такі християни, що стоять на місці, – зауважив проповідник, – пригадують мені одну річ, яку ми з дитинства чуємо від дідусів і бабусь: остерігатися застоялої води, бо вона псується в першу чергу».

Зв’язкові між надією та молитвою було присвячене повчання Папи Франциска з нагоди загальної аудієнції, що відбулася у середу, 18 січня 2016 р., в залі Павла VI у Ватикані. Цього разу він ділився думками про Йону, якого Бог посилає до Ніневії, аби навернути мешканців того великого міста. Проте Йона втікає від Бога. «Під час своєї втечі, – розповів Святіший Отець, – пророк входить у контакт з язичниками, моряками на кораблі, на який він сів, аби віддалитися від Бога та Його завдання. Він намагався втекти далеко, адже Ніневія на території Іраку, а він втікав у сторону Іспанії, тобто, втікав всерйоз. І саме поведінка цих поган, як пізніше і мешканців Ніневії, дає нам змогу трохи замислитись над надією, яка перед обличчям небезпеки й смерті виражається через молитву». «Ми з легкістю нехтуємо зверненням до Бога в потребі, так немовби йшлося про корисливу молитву, а тому – недосконалу. Але Бог знає про нашу слабкість, знає, що згадуємо про Нього, щоб просити про допомогу, й з милостивою батьківською усмішкою доброзичливо відповідає». Загальна аудієнція збіглася з початком Тижня молитов за єдність християн. Тож вітаючи паломників, що прибули на зустріч з ним, Папа звернув увагу на важливість цієї молитви. «Наша надія на єдність виражається через нашу молитву, і це надія, що не розчарує», – сказав він.

Життя християнина – це щоденна боротьба проти спокус, якими диявол намагається нас звести на хибну дорогу. На це звернув особливу увагу Папа Франциск під час ранкової Святої Меси у четвер, 19 січня 2017 р., яку він відслужив у каплиці «Дому Святої Марти» у Ватикані. У проповіді Вселенський Архиєрей зупинився над євангельським уривком, де розповідалось про велику групу людей, які сповнені ентузіазмом слідували за Спасителем. Вони не були примушені йти за Господом, але робили це спонтанно, відчуваючи щось особливе у серці, були спонукувані особистим бажанням прямувати за Христом. Папа наголосив, що не переконливі аргументи про віру рухають людьми, спрямовуючи їх до Ісуса, але саме Отець, завдяки дії Свого Святого Духа. Далі Глава Католицької Церкви підкреслив, що даний біблійний уривок, серед іншого, показує нам те, як реагують злі сили на наближення Ісуса Христа: вони намагаються перешкодити цьому, вони розпочинаю війну, щоб не дозволити цьому наближенню Христа до людини. А хто не відчуває тієї війни, розпочатої дияволом, тобто спокус, той, без сумніву, перебуває на неправильній дорозі, зазначив Папа, додавши, що «життя християнина без спокус не є християнським», але лише якоюсь ідеологією, порожнім пізнанням. «Коли Отець притягає до Ісуса, то існує інший, який приваблює в протилежний бік і вчиняє війну у твоїй душі. Саме тому святий Павло говорить про християнське життя як про боротьбу: щоденну боротьбу», – наголосив Єпископ Риму, додавши, що Христос тому й прийшов у світ, щоб ми цю війну могли виграти.

Рік, в якому спогадуємо річницю Реформації, є для католиків та лютеран слушною нагодою для того, щоб намагатися по-справжньому жити вірою та спільно поглиблювати Євангеліє. На це звернув увагу Папа Франциск, приймаючи у четвер 19 січня 2017 р., екуменічну делегацію з Фінляндії, що прибула до Риму із щорічним паломництвом з нагоди свята святого Генріха Упсальського, Небесного покровителя їхньої країни. Вітаючи гостей Глава Католицької Церкви звернув увагу на те, що цей вже понад тридцятирічний звичай збігається з Тижнем молитов за єдність християн, що «запрошує нас наблизитися одні до одних завдяки наверненню».  Бо якщо «разом наближатимемося» до Христа, «наближатимемося також одні до одних».

У четвер, 19 січня 2017 р., Державний Секретар Святого Престолу кардинал П’єтро Паролін взяв участь у дебатах в рамках 47-го Всесвітнього економічному форуму, що відбувався у Давосі, Швейцарія. Кардинал розповів про цілі дипломатичної діяльності Святого Престолу в світі та висловив його ставлення до таких актуальних питань, як криза Європейського Союзу, міграція та роззброєння.

Подолати егоїстичну ментальність книжників, що завжди осуджує. До цього закликав Глава Католицької Церкви у проповіді під час ранкової Служби Божої у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти» у п’ятницю, 20 січня 2017 р., відштовхуючись від біблійного уривка, в якому наголошувалось на тому, що новий союз між Богом та людьми в Ісусі Христі відновлює наше серце та змінює нашу ментальність. Серед іншого, Вселенський Архиєрей зазначив, що той новий союз Господа з людством має свої особливі характеристики. Перш усього, він не зосереджується на зовнішньому діянні Всевишнього, але проникає у серце людини та змінює її ментальність. Цей новий союз характеризується саме тією зміною ментальності, переміною серця особи, зміною того, як людина відчуває, бачить зовнішній світ та діє у житті.

У п’ятницю, 20 січня 2017 р., Папа Франциск прийняв у Ватикані Президента Парагваю Орасіо Мануеля Картеса Хару, який опісля зустрівся з кардиналом П’єтро Пароліном, Державним Секретарем Святого Престолу.  Сторони обговорили теми спільного зацікавлення, такі як цілісний розвиток людської особи, боротьба з бідністю і суспільний мир.

«У Бозі завжди є місце для того, щоб розпочати наново, щоб бути утішеним та реабілітованим милосердям, яке прощає», – написав Папа Франциск у листі на ім’я капелана в’язниці «Due Palazzi» італійського міста Падови о. Марко Поцци, з нагоди конференції «Звужені горизонти» на тему довічного тюремного ув’язнення, яка 20 січня 2017 р. відбулася в цій пенітенціарній установі. Святіший Отець, передавши щирі вітання учасникам конференції, звертається зі словами близькості до ув’язнених, запевняючи їх у своїй молитві. 

20 січня Глава УГКЦ Блаженніший Святослав зустрівся із Послом Республіки Польща в Україні Яном Пєклом та заступником голови місії Посольства Республіки Польща в Україні Рафалом Вольським. Учасники зустрічі одностайно заявили, що існують такі деструктивні сили обабіч кордонів, які намагаються ділити українців і поляків, своїми провокаціями вони намагаються створити напругу і ненависть. Предстоятель УГКЦ розповів дипломату про те, які УГКЦ має засоби, аби продовжувати справу польсько-українського примирення. Зокрема, згадав про Капітулу українсько-польського поєднання, яка щороку вручає нагороди і полякам, і українцям, які є носіями цієї ідеї. Учасники зустрічі наголосили, що «без України сьогодні немає Європи, як без вільної України немає вільної Польщі і навпаки». Вони обговорили ініціативу ВРЦіРО відвідати Польщу, аби познайомитися з її релігійним середовищем, аби справа польсько-українського примирення стала загальнонаціональною справою і в Польщі, і в Україні. Пан Посол запевнив у своїй готовності співпрацювати у справі польсько-українського примирення, щоб «народи спільно крокували в європейське майбутнє».

Два протилежні способи поведінки людини – розгул світської цікавості та прослава Небесного Отця добрими ділами – стали темою проповіді, яку Папа Франциск виголосив під час Святої Меси з нагоди завершення святкування 800-річчя Ордену Проповідників. Богослуження, що зібрало представників домініканської родини з усього світу, відбулося у суботу, 21 січня 2017 р., в папській латеранській базиліці святого Івана. За його словами ці два наставлення присутні в кожній епосі, і також «святий Домінік разом зі своїми першими співбратами 800 років тому» перебував у схожому контексті. За словами проповідника, добрі діла, «які можемо чинити завдяки Христові та Його Святому Духові», і які зроджують у серці «вдячність Богові Отцеві», або ж принаймні подив і запитання: «Чому ця людина так поводиться?» – є «відповіддю Ісуса та Церкви», стійкою опорою в цьому «плинному середовищі». Але щоб викликати в інших оце «занепокоєння» перед обличчям свідчення Євангелія, необхідно, «щоб сіль не втратила свій смак, а світло не ховалося». «Горе солі, що втрачає смак! Горе Церкві, що втрачає смак! Горе священикові, богопосвяченій особі, згромадженню, яке втрачає смак», – наголосив Папа.

Коментуючи, перед проказуванням молитви «Ангел Господній», у неділю, 22 січня 2017 р., євангельський уривок, в якому розповідалося про початок прилюдної місії Ісуса й про покликання перших Апостолів, Папа зауважив, що перші проповіді Спасителя прозвучали у поганському краї, серед грішників. І він не лише проповідував прихід Божого Царства, але також шукав товаришів для цієї місії. «Ми, християни, маємо сьогодні радісну можливість звіщати та свідчити свою віру, тому що відбулося оте перше звіщення, тому що існували ці смиренні та сміливі чоловіки, які великодушно відповіли на Ісусове покликання», – наголосив Святіший Отець, побажавши, щоб «усвідомлення цих початків» викликало в нас бажання нести Христа у кожне середовище, «навіть і найбільш непрохідне». Святіший Отець закликав також молитись за єдність та постраждалих від землетрусу та негоди в Італії.

«Взаємини між вірою та подружжям, зокрема, до перспектив віри, притаманних людському та культурному контекстові, в якому формується намір укласти подружжя» стали темою промови Папи Франциска з нагоди інавгурації юридичного року одного із трьох найвищих трибуналів Апостольської Столиці – Римської Роти, звертаючись у суботу, 21 січня 2017 р., до суддів, адвокатів, працівників та співробітників, які в ній працюють. За словами Глави Католицької Церкви сьогодні дуже поширена ментальність, яка схильна притемнити доступ до відвічних правд, що спричиняє ослаблення віри, а сама віра втрачає свою оригінальність. Такий контекст, у якому бракує релігійних цінності та цінностей віри, обумовлює також і подружню згоду. Досвід віри тих осіб, які сьогодні просять про уділення їм Святого Таїнство Подружжя, є дуже різноманітним. Дехто активно бере участь у житті своєї парафії, хтось веде глибо побожне молитовне життя, а інші лише перший раз зближаються до Церкви, а ще інші є трох далекими, а то й дуже віддаленими від Церкви та від віри. Стоячи перед такою ситуацією, слід спробувати віднайти шлях, як це виправити. І як перший лік на цю ситуацію, Папа Франциск запропонував «формування молоді через відповідне приготування, скероване на відкриття подружжя і сім’ї згідно Божого задуму». Тут мова йде про те, щоб допомогти майбутнім подругам прийняти та відчути смак благодаті, краси та радості справжньої любові. Другим ліком, на який вказав Папа Франциск, є те, щоб допомогти молодим подружжям продовжувати прямувати вперед шляхом віри у Христовій Церкві також і після шлюбу. Він наголосив, що необхідно сміливо та з креативністю віднайти найвідповідніший проект виховання молодих подруж, який би був скерованим на те, щоб сприяти зросту усвідомлення подругами отриманого Стятого Таїнста.  

 Радимо також прочитати:

Папа затвердив декрети в справах визнання святості

Внесок Пап у діалог між католиками та євреями

Інтерв’ю Папи Франциска іспанській газеті «El Pais»  

Послання Папи до Дональда Трампа у зв’язку з його інавгурацією

Чи покращаться стосунки між Ватиканом і США при Трампі?

Візит ірландських єпископів до Ватикану

Частина «Amoris Laetitia» була скопійована з есе, написаного ще в 1995 році

Ватикан розраховує на співпрацю з Мальтійським Орденом

Скільки коштуватиме французам спроба захистити життя

Кардинал Паролін про завдання і виклики Папської дипломатії (ч.3)