Тижневий огляд: переслідування християн (01.08– 07.08)
  • Пон, 08/08/2016 - 23:27

1 серпня повідомляється, що близько 40 тис. біженців християн та інших немусульман, які на даний момент перебувають у таборах біженців на території Німеччини, зазнають знущань і дискримінації через свої релігійні переконання з боку біженців-мусульман та охоронців таборів. Open Doors твердить, що 37% біженців-християн отримали фізичні травми.

В бельгійській провінції Лімбург біженець напав з ножем на священика. Чоловік, особа якого поки не встановлена, постукав у будинок 65-річного о. Жо Вандерле і попросив його дозволити прийняти душ. Вийшовши з ванної, злочинець почав вимагати від служителя грошей. Отримавши відмову, біженець завдав священику кілька ножових поранень, після чого втік. Священик прооперований, зараз його життю нічого не загрожує.

Відповідно до інформації за 2 серпня читаємо, що в індійському штаті Андхра-Прадеш сталося жорстоке вбивство християнського пастора. Його безжально побили до смерті. Це перший напад на християнського пастора у цій місцевості. Пастор Махаяра уже неодноразову був мішенню нападів, проте, він залишався вірним непохитній вірі в Ісуса Христа.

Столи, лавки, підсвічники були скинуті на підлогу невідомим чоловіком в католицькій церкві свв. Анзельма і Цецилії у центрі Лондона на вулиці Кінґсвей. Невідомого вандала зафіксували камери відеоспостереження. Поліція повідомляє проте, що працівникам правоохоронних органів вдалось знайти і добре збережені відбитки пальців нападника.

3 серпня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що терористичне угруповання ІДІЛ заперечило твердження Папи Франциска про те, що ісламський тероризм не має релігійного характеру. Терористи заявили, що вони провадять релігійну війну і що така війна є санкціонована Аллахом в Корані. Так звана Ісламська держава заявила, що їхні теракти не є економічно вмотивованими і що війна, яку провадить ІДІЛ – це війна між мусульманською нацією і невірними народами. 

2 серпня 2016 р., в катедрі Пресвятої Діви Марії в Руані урочисто попрощалися з о. Жаком Амелем. На труні убитого священика поклали білий орнат і червону стулу — символ мученицької смерті. Під час Меси пролунало читання з Нагірної проповіді, де особливо промовистими стали слова Ісуса: «Блаженні ви, коли вас переслідують заради Мене». По дорозі до Кракова Папа Франциск назвав о. Жака Амеля «святим священиком, який помер у момент жертвування молитви за мир».

Отець Вільям Лінн, колишній чиновник Філадельфійської Архиєпархії звільнений з тюрми під заставу в 250 тис. американських доларів, де він провів три роки в ув’язненні. Апеляційний суд, який розглянув його справу ствердив, що докази проти нього були сфальсифіковані. У 2012 році о. Лінн був засуджений за те, що він, начебто, покривав сексуальні зловживання серед клиру Архиєпархії. 

Муніципальна влада Віджаяваді в індійському штаті Андхра-Прадеш вчинила спробу знести частину катедри св. Апостола Петра у Тарапеті у зв’язку з розширенням дороги. Робітники були зупинені сотнями католиків. Однак влада й надалі відмовляється йти на діалог з представниками Церкви і пробує через політичне насильство таки зруйнувати 100-літню катедру.

Паралельно з загостренням ситуації на українсько-московитському фронті Московський патріархат розродився черговими нападками на УГКЦ. Офіційна структура Московського патріархату вдалася не тільки до перекручення історичних фактів, але й прямої фальсифікації, приписавши Блаженнішому Святославу, Главі УГКЦ фразу, яку він, начебто, сказав в інтерв’ю 24 липня цього року.

Згідно з інформацією за 4 серпня читаємо, що на території парафії Святого Архангела Михаїла в місті Тиврові буде розташований Музей мучеників за віру. Створюється цей музей на знак пошани до Св. Івана Павла ІІ з нагоди 15-річчя його візиту до України, а також в пам'ять про тих, які залишилися вірними і не зреклися своєї віри.

Північна Корея заборонила імпорт товарів, на яких є будь-яке зображення, схоже на християнський хрест. З анонімного джерела стало відомо про вказівку, згідно з якою митникам доводиться ретельно досліджувати весь товар, щоб там не було християнських символів. Якщо ж таке зображення виявлять, то митники вилучають товар. Під заборону потрапили не тільки товари з зображенням хреста, а й товари, які за своєю формою нагадують хрест.

В паризькій церкві св. Ріти ось уже 30 років підряд відправляються св. Меси за екстраординарним римським обрядом (тзв. Тридентійський). 3 серпня цього року французька поліція увірвалась до церкви св. Ріти, насильно перервала св. Месу, побила присутніх та виволокла священиків і вірних з неї. Усе відбувалось у виразно брутальний спосіб. Причина такої поведінки – рішення місцевого муніципалітету знести церкву і на її місці збудувати паркінґ для супермакету, розташованого неподалік.

Французька державна прокуратура зняла звинувачення проти Архиєпсикопа Ліону кардинала Фліппа Барбарена за можливе приховування злочинів педофілії через брак доказів. Найбезглуздішим у цьому є те, що саме кардинал Барбарен відомий безкомпромісною боротьбою з педофілією у рядах клиру Архиєпархії, якою він управляє.

З нагоди другої річниці вигнання християн з Мосулу та Долини Ніневії на півночі Іраку, внаслідок їх захоплення так званою Ісламською державою, Глава Халдейської Католицької Церкви патріарх Луїс Рафаїл І Сако звернувся зі своїм посланням. Насамперед, патріарх Рафаїл Луїз закликає іракців «діяти розсудливо» в цьому критичному періоді історії країни, «відкидаючи помсту». Ієрарх закликав політиків та релігійних провідників відмежуватися від тих, хто коїть злочини тероризму. Глава Халдейської Церкви зазначає, що розділяє втрати й стурбованість тих вірних, які з огляду на ситуацію в країні намагаються емігрувати.

5 серпня повідомляється, що в Китаї суд засудив до трьох років позбавлення волі християнського протестантського правозахисника Ґоу Хонґоу «за спробу повалення державної влади» через його правозахисну діяльність на користь християн. Перед цим китайські суди засудили іще 15 осіб, які правовими методами обстоювали права китайських християн.

Смерть молодого копта в червні в Єгипті відновила дискусію про відносини між мусульманською більшістю і коптською меншістю в цій країні. Напруженість на релігійному ґрунті не є там нічим новим, а її інтенсивність останніми місяцями пов'язана з поданням проекту, що полегшує отримання дозволу на будівництво церкви.

Із заохоченням присвятити час молитві та постові в наміренні «подолання хвилі тероризму, який заторкує країну за країною» до вірних звернувся Глава Мелхітської Греко-Католицької Церкви патріарх Григорій ІІІ Лахам, осідок якого розташований у Сирії. Звернення було поширене з нагоди початку двотижневого духовного приготування до свята Успіння Пресвятої Богородиці, яке за новим календарним стилем відзначається 15 серпня.

Відповідно до інформації за 6 серпня читаємо, що в ніч на 4 серпня цього року бойовики з корінного народу мапуче спалили уже 16 церкву в Чилі. Цього разу ціллю їхнього нападу була католицька парафіяльна церква в містеку Підіґма.

7 серпня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що закон про так зване богохульство забирає в Пакистані чергові жертви. В останні дні четверо християн звинуватили в образі ісламу. Звинувачення в основному ґрунтувалося на їхніх записах в соціальних мережах. Мусульманська громада вважає їх образливими для ісламу, але насправді йшлося тільки про відмінності, які поділяють християн і мусульман.

Новий лідер ісламістського угруповання «Боко Харам», що тероризує північ Нігерії, поклявся винищити всіх християн в регіоні. При цьому Абу Мусаб Аль-Барнаві заявив, що його бойовики перестануть вбивати мусульман. Аль-Барнаві пообіцяв підірвати всі церкви на підконтрольних йому територіях і вбити всіх християн, які зустрінуться на шляху «воїнів джихаду».

Іспанська поліція розшукує невідомого злочинця, який зірвав хрестик із шиї монаха-францисканця, а потім спробував його вбити в іспанському місті Кратагена.