Тижневий огляд: переслідування християн (07.09 - 13.09.15)
  • Втр, 15/09/2015 - 19:10

7 вересня повідомляється, що арешт американського держслужбовця Кім Девіс, яка відмовилась видавати ліцензії на «вінчання» одностатевих пар, перетворюється на боротьбу американських християн за свої права, за свободу совісті й віросповідання. Поблизу тюрми, в якій перебуває пані Девіс, пройшов молитовний мітинг.

Ситуація в Україні, як видається, найближчим часом може бути драматичнішою. Теперішня українська влада уже запропонувала поправки до Конституції, які вводять питання так званої «антидискримінації» за ознаками сексуальної та гендерної орієнтації і скасовують визначення шлюбу, як життєвого союзу чоловіка і жінки. Просування президентом України конституційних змін стосовно особливого статусу Донбасу та пізніші спроби репресій проти противників цих змін, дають підстави очікувати, що президент залишиться глухим на апеляції Всеукраїнської ради церков та релігійних організацій і вслід за першими змінами проштовхнуть і  зміни, які Україну офіційно перетворять на Содому і Гоморру в питаннях сексуальної моралі. Яка при цьому буде доля українського християнства, не важко здогадатися.

Відповідно до інформації за 8 вересня читаємо, що республіканський кандидат у президенти США, губернатор Техасу Тед Крус, найближчим часом відвідає у в’язниці Кім Девіс, щоб надати їй підтримку й виразити солідарність. Також ще один республіканський кандидат у президенти, колишній губернатор Арканзасу Майк Хакабі планує відвідати ув’язнену пані Девіс, яка уже стала символом боротьби християн за свої права у США.

В кінці лютого цього року Ісламська держава взяла в заручники 230 ассирійських християн. Вірогідно, що ісламісти утримують цих заручників у Аль-Саддаді 60 км від Гассаке. Спочатку ісламісти вимагали непідйомну суму викупу – 23 млн. американських доларів. Тепер же ж Ісламська держава значно зменшила суму викупу. Основною проблемою на даний момент є організація безпечного коридору, яким би заручники були вивезені з території, яку контролюють ісламісти. 

9 вересня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що двох чоловіків, які відвідували християнську спільноту в одному з лаоських сіл, заарештували за звинуваченням у розповсюджені християнства.  Один із затриманих чоловіків, Бансеанг Фетсомфон, привів до християнства 300 осіб у сусідньому селі.

У Нігерії викрали англіканського єпископа Мойсеса Табуває з єпархії Гвагвалада. Це сталося тоді, коли єрарх їхав у місто Авка, столицю штату Анамбра. Місце його перебування невідоме. За звільнення єпископа Табуває викрадачі зажадали викуп у розмірі 40 млн. найр (близькл 200 тис. євро).

З в’язниці звільнено Кім Девіс, американського держслужбовця, яка відмовилась видавати ліцензії на одностатеві «вінчання». Як заявляють адвокати Кім Девіс, вона і надалі не буде видавати ліцензії на одностатеві «вінчання», не подаватиме у відставку, а всі ліцензії на гей-«шлюби», видані її офісом у час її ув’язнення, – недійсні, оскільки вони не підписані п. Девіс і вона не збирається їх підписувати.

В провінції Північне Ківу на сході Демократичної Республіки Конго групою угандійського походження, що тепер називає себе Міжнародною Мусульманською Обороною (ММО), були вбиті щонайменше дев'ять чоловік. Місцеві єпископи і громадянське суспільство неодноразово засуджували присутність цієї групи, яка тепер прийняла форму реальної джихадської організації

В архіві СБУ в Києві зберігається справа на отців Коциловського Йосифа (Йосафата), Лакоту Григорія, Грицелюка Миколая, Кузича Івана і Решетила Романа, засуджених за ст. ст. 54-І «а» і 54- ІІ КК УРСР в 1946 році. Хоча у червні 2001 року папа римський Іван Павло ІІ проголосив Йосафата Коциловського блаженним, проте він і досі залишається нереабілітованим.

Згідно з інформацією за 10 вересня читаємо, що проти судді штату Орегону Венса Дея, який видав указ своїм співробітникам не укладати одностатеві «шлюби», а віддавати такі справи іншим суддям, розпочали розслідування порушення етики, хоча судді не зобов'язані укладати подібні угоди. Прес-секретар судді Патрік Кортен підтвердив, що справу Дея розслідує комісія штату Орегон щодо його судової дієздатності через опозиційне ставлення до переосмислення значення шлюбу.

В Нігерії знову викрадено католицького священика. Отець Габріель Ойака, єромонах Конгрегації Святого Духа, був викрадений у нігерійському штаті Коґі. Викрадення відбулося на дорозі, яка пов’язує цей штат з нігерійською столицею Абуджею. Група, яка викрала о. Ойаку вже звернулася до родичів священика з метою отримання викупу.

11 вересня повідомляється, що після терактів, які влаштували в Камеруні ісламісти з «Боко Харам», католики цієї африканської країни вирішили створити «живі щити» довкола площ, на яких відбуваються Літургії просто неба. Запобіжні заходи прийняли після того, як 30 людей загинули в результаті вибухів, здійснених терористами-смертниками в камерунському Маруа в липні. 3 вересня ще двоє камікадзе підірвали себе серед переповненого ринку.

12 вересня з’явилося повідомлення про те, що Асоціація «Новомедіа» закликає 13-15 вересня до молитви і посту за торжество Божої правди в суді у справі програм «Битва екстрасенсів», «Слідство ведуть екстрасенси» і тому подібних програм на телеканалі СТБ. Нагадаємо, що СТБ через суд домагається, щоб «Новомедіа» спростувала свої твердження про згубний вплив подібних окультних телепрограм. Вже відбулося понад десять судових засідань. 

Відповідно до інформації за 13 вересня читаємо, що водій-християнин, батько двох дітей, який відмовився керувати міським автобусом, на якому було розміщено рекламу гей-параду, був звільнений за це з роботи.