Тижневий огляд: життя УГКЦ (5.01-11.01)
  • Втр, 13/01/2015 - 21:13

07 січня, у день Різдва Христового:

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав очолив Архиєрейську Літургію в Патріаршому соборі Воскресіння Христового, що в Києві. «Прийдімо, – просить Блаженніший, – до цієї стаєнки, припадімо до новонародженого Спасителя. Примирімся з Ним, примирімся з Богом, а відтак будьмо будівничими того миру, який сьогодні сходить на нас з небес». Співслужили Верховному Архиєпископу владика Богдан (Дзюрах) та владика Йосиф (Мілян).

Івано-Франківщина вітала Апостольського нунція в Україні Високопреосвященного Архієпископа Томаса Едварда Галліксона. Зустріли нунція духовенство та вірні Івано-Франківської архієпархії УГКЦ в Архікатедральному і Митрополичому Соборі Воскресіння  м. Івано-Франківська. Митрополит Володимир, Архієпископ Томас та Єпископ –Помічник Йосафат очолили Різдвяну Літургії.

Собор Святої Софії в Римі, збудований Патріархом Йосифом Сліпим як символ єднання українського народу, цьогоріч зібрав багатьох українських мігрантів на спільний Свят-вечір та різдвяні богослужіння. Напередодні Різдва, 6 січня, українська громада Вічного міста разом з українськими священиками та монашеством молилися Велике Повечір’я. Очолив богослужіння владика Діонісій, Апостольський візитатор для українців греко-католиків Італії та Іспанії. З ним співслужив владика Іриней, Канонік папської базилікі Санта Марія Маджоре в Римі. У день празника Різдва Христового у соборі Святої Софії владика Діонісій очолив Божественну Літургію. Після богослужіння наймолодші українці приготували виступ різдвяного вертепу.

Дуже багато парафіян та гостей зібралися на свято Різдва Христового у Мельбурні. Владика Петро, єпарх для українців католиків в Австралії, Новій Зеландії та Океанії, очолив Архиєрейську Божественну Літургію. Владика Петро у своїй проповіді привітав усіх і запросив взяти участь у Програмі 2020 на тему живої парафії в нашій Церкві. 

Українське Різдво святкували навіть у Японії та Арабських Еміратах

Другого дня Різдва, 8 січня, Церква святкує Собор Пресвятої Богородиці. Цього дня також почитається пам'ять Святого Йосифа Обручника. Про постаті Святих Йосифа та Марії розповідає владика Венедикт, голова Патріаршої літургійної комісії УГКЦ.

 «Марія стала такою, щоб Бог обрав її…», - владика Венедикт на Собор Пресвятої Богородиці.

У цей день:

Висоопреосвященніший Владика Ігор, Митрополит Львівський, звершив Божественну Літургію у храмі блаженних преподобномучениць Олімпії та Лаврентії, що у монастирі сестер згромадження св. Йосифа Обручника Пречистої Діви Марії. Також, під час Літургії, сестри згромадження відновили свої чернечі обіти, щоб ревніше виконувати свої обов’язки, адже опікуються сиротинцями, працюють на державних роботах, зокрема у лікарнях та інших місцях згромадження немічних та особливо потребуючих.

Слово Митрополита Львівського на свято Собору Пресвятої Богородиці і св. Йосифа Обручника

Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії, звершив Архиєрейську Божественну Літургію у храмі Святих Ольги і Єлизавети (м. Львів, пл. Кропивницького, 1). Єпископ виголосив проповідь, закликаючи вірних обирати в житті Бога, як це робила Богородиця.

Преосвященний Владика Діонісій (Ляхович), Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії, звершив Архиєрейську Божественну Літургію в українській парафії свв. Сергія і Вакха у Римі. Подаємо текст проповіді, виголошеної Владикою Діонісієм під час Святої Літургії.

«Cім’я - оазис захисту життя і гідності нового життя» - Блаженніший Святослав  в день Собору Пресвятої Богородиці під час проповіді на Архиєрейській Божественній Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ у Києві.

Третього дня різдвяних свят Церква святкує пам'ять Святого первомученика диякона Стефана. Про Святого Стефана та дияконське служіння розповідає владика Венедикт, голова Патріаршої літургійної комісії УГКЦ.

«Кожен із нас, подібно, як Стефан, покликаний свідчити Христа» - владика Венедикт на свято Святого первомученика диякона Стефана

У цей день, 9 січня, Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, здійснив пастирський візит до парафії Святих верховних апостолів Петра і Павла, що в с. Зимна Вода, Сокільницького протопресвітерату (Пустомитівський р-н). Під час відвідин Митрополит звершив Архиєрейську Божественну Літургію та виголосив проповідь. Його Високопреосвященству співслужили: адміністратор храму о. Степан Глушак, сотрудники парафії та запрошені священики.

У суботу, 10 січня, Прем’єр-міністр України, лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк із родиною  взяли участь у спільній Різдвяній просфорі та коляді з Блаженнішим Святославом, Главою і Отцем Української Греко-Католицької Церкви. У вітальному слові Блаженніший Святослав закликав усіх присутніх і всіх в Україні, хто збирається зараз за святковими столами, згадати тих, хто віддав життя за нашу свободу, незалежність України, її цілісність і майбутнє.

"Своїм служінням Богу і один одному ми маємо випросити у Господа те, чого найбільше очікує кожен українець, - миру".  Голова Пасторально-міграційного відділу УГКЦ владика Йосиф (Мілян) під час "Різдвяної просфори з Патріархом УГКЦ".

У Львівській Архиєпархії Української Греко-Католицької Церкви вже другий рік поспіль, 10 січня, до Митрополичих палат Святоюрської гори завітало багато гостей на спільне святкування Різдва. Благодійний бенкет «Різдво на Cвятоюрській горі» - спільне святкування празника Різдва, для того щоб, творити майданчик для спілкування між Церквою та громадою міста, в атмосфері відкритості і довіри, формувати коло людей відкритих на добрі справи та відновити традиції єдності громади, закладених митрополитом Андреєм Шептицьким. Розпочався захід з привітання  Митрополита  Ігоря та владики Венедикта, які розділили Різдвяну Просфору, вітаючи усіх миром та надією у народження Христа

11 січня 2015 року Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, здійснив пастирський візит до храму Святого Йосифа Обручника Пречистої Діви Марії (м. Львів, вул. Залізняка, 11), яким опікуються сестри Милосердя Святого Вінкентія. Владика Ігор звершив Архиєрейську Божественну Літургію. Митрополит привітав сестер з храмовим празником і звернувся до присутніх із словами духовної настанови. Після завершення Божественної Літургії владика Ігор освятив воду та уділив Архиєрейське благословення.

Цього тижня з Івано-Франківської єпархії УГКЦ відправили колону допомоги на Схід. У кількох машинах найнеобхідніше – теплі речі, ковдри, продукти та власноруч виготовлені пічки. По дорозі на схід колона заїхала до Патріаршого Собору УГКЦ, що у Києві. Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) освятив допомогу українським військовим і благословив волонтерів, які готуватимуть обіди для військових та біженців у Маріуполі. Серед решти церква також передала автомобіль швидкої допомоги, який раніше належав благодійній організації Карітас.