У дошкільному закладі Карітасу Львова з дітьми працює логопед
  • Втр, 10/11/2015 - 16:03

Вже більше двох місяців з дітками дошкільного закладу освіти Благодійного фонду «Карітас-Львів УГКЦ» «Кризовий центр «Діти вулиці» займається логопед. Результати цих занять можна побачити і почути вже незабаром – діти з логопедом готуються до свята осені, покажуть виставу «Ріпка».

Потреба у такому фахівцеві була велика, адже у дітей проблема з мовним розвитком, половина з них не вимовляє по кілька букв у віці 5-6 років. Завідувач дошкільного закладу п. Марія Неділя зазначила, що більшість діток, які відвідують кризовий центр, часто опиняються поза сферою сімейних відносин, тому що їх батьки з ряду об’єктивних чи суб’єктивних причин , стали безробітними, вживають алкоголь, наркотики чи перебувають у місцях позбавлення волі і, відповідно, втратили виховні функції щодо власних дітей. Багато дітей пережили нервові і психологічні стреси (на їх очах батьки пиячили, влаштовували бійки та сварки), є випадки жорстокого поводження з дітьми. Через це виникла потреба запросити до роботи психолога та логопеда.

Логопед п. Уляна Сухович працює в дошкільному закладі з 3 вересня, заняття відбуваються тричі на тиждень індивідуально з кожною дитинкою, у якої є вади мовлення. Вона зазначила, що дітки цікаві, охоче відвідують заняття, йдуть на контакт, але мають розлади мовлення різних ступенів. Спочатку їх вчать вимовляти звук, потім склади із цим звуком, скоромовки. У кожної дитинки є індивідуальний зошит, де записуються вправи, за допомогою яких діти мають вправляти вимову разом з батьками. Отож, налагоджена співпраця з татами і мамами. «15-20 хвилин ми працюємо з кожною дитиною над правильною артикуляцією звуків, - зазначає Уляна Сухович. – Також є вправи на розвиток правильного дихання і розвиток дрібної моторики, що відіграє важливу роль в постановці того чи іншого звука».