У Львові відбулись презентації українського видання «Покликання лідера бізнесу»
  • Чтв, 01/05/2014 - 01:14

28 квітня 2014 року у Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка, Комісія УГКЦ Справедливість і Мир та Львівське видавництво «Літопис» презентували україномовний переклад книжки Папської Ради Справедливість і Мир «Покликання лідера бізнесу».

Серед різних гостей та доповідачів у заході взяла участь співавтор видання, професор та декан факультету соціальних наук Папського університету св. Томи Аквінського у Римі, сестра Гелен Елфорд.

Виступаючи перед широкою аудиторією учасників презентації, с. Гелен наголосила: «Я дуже рада, що переклад цього документу здійснено на українську мову, бо багато людей у вашій країні, беручи до уваги останні події, що тут відбуваються, мають потребу у такому тексті. Цей документ може допомогти українцям, оскільки пропонує конкретні пропозиції, які можна застосовувати на локальному рівні. Книга є актуальною у контексті економічної та соціальної кризи, яку сьогодні переживає світ».

В часі подальшого обговорення с. Гелен Елфорд, говорячи про бізнес, зосередила увагу слухачів не на матеріальних цінностях, а чи фінансовому збагаченні, але на етичних принципах ведення бізнесу. Зокрема, йшлося про принцип людської гідності та загального блага. За її словами, одним із основних завдань нового видання є допомогти прийти підприємництву до цих принципів.

«Пошанування людської гідності у західній культурі бере свої корені саме з християнської традиції. Тому християнське розуміння покликання до лідерства у бізнесі на перше місце ставить належне пошанування гідності людини. Якщо це відкинути, то діяльність бізнесу ризикує стати звичайним заробітком та нагромадження капіталу лише для певної категорії людей». Іншою важливою цінністю та етичним принципом для лідерства у бізнесі є спільне благо суспільства, адже бізнес творить багато важливих умов, що сприяють загальному благу суспільства. Його продукція і послуги, надані робочі місця, економічні та соціальні гарантії, доступні для суспільства, – це основа доброго життя нації і людства загалом. Бізнес важливий для загального блага кожного суспільства і всього світового порядку. Він найкраще сприяє розвиткові тоді, коли його діяльність головно орієнтована на шанобливе ставлення до гідності людей розумних, вільних і соціально активних» – наголосила доповідач.

Під час обговорення лунали також і контраверсійні тези. «Головний лейтмотив книги – ми повинні і маємо бути добрими, допомагати іншим, ділитись, любити… Усе це – позитивні ознаки. Проте, є також наша сила і воля та об’єктивні обставини. Інколи процеси мають логіку, яка не вкладається в наші категорії, такі як «ми повинні» чи «я хочу». Маємо з цим рахуватись. У цьому – промисел Творця, а чи реалії бізнесу? Питання без відповіді, але так є», – зазначив політолог, головний редактор і засновник Незалежного культурологічного журналу «Ї» Тарас Возняк, акцентуючи увагу присутніх на нинішній ситуації в Україні.

На завершення проректор з науково-педагогічної роботи Марія Зубрицька від імені ректорату подякувала гостям Університету: «Зараз ми багато говоримо про революційні надії та про ситуацію, котра склалась. Та прийде час, коли ми маємо перейти від слів до діла. Надіюсь, що після уроків, вивчених сьогодні, студенти побудують нове гідне суспільство, новий етичний бізнес в Україні».

Цього ж дня відбулась презентація даного видання і в Українському Католицькому Університеті. «На превеликий жаль, як в Україні, так і в Європі, за останні десятиліття спостерігається велика недовіра до бізнесу, оскільки фінансовий сектор «випиває кров» з людей і не звертає уваги на їх потреби, де прості верстви населення змушені залишати свої домівки і шукати заробітку в чужих країнах, щоб задовольнити свої базові потреби. Тому, беручи до уваги таку ситуацію, саме в Католицьких університетах та школах нам потрібно створювати базу для прозорого бізнесу, який базуватиметься на християнських моральних основах, зокрема, солідарності та субсидіарності». Таке зауваження, за словами с. Гелен Елфорд, і має проявлятися в організації ефективної роботи, у створенні стійкого багатства і розподілі його по праву тощо.

Презентація книги відбулась у форматі дискусії, під час якої студенти, викладачі, підприємці та запрошені гості могли обговорити викладені в книзі практичні принципи для бізнесу у світлі християнських цінностей. Так, зокрема, декан Львівської бізнес-школи Софія Опацька наголосила на тому, що «працювати потрібно на добро або результат, який зосереджений не лише на власників бізнесу чи окремих груп, але який є корисний для багатьох верств населення. Таке наставлення може дати набагато кращий ефект. І про це багато в бізнесі теж говорять. А у новому перекладі видання воно є більш підкріплене певними речами, які пов’язані з нашими християнськими цінностями».

Інформаційна служба Комісії УГКЦ Справедливість і Мир