У Стрию презентували книгу спогадів військового капелана «Прагнення Волі»
  • Чтв, 18/10/2018 - 12:54

У середу 17 жовтня 2018 року, в приміщенні бібліотеки Районного Будинку Культури м. Стрия відбулася презентація книги «Прагнення Волі». Праця є спогадами військового капелана отця Ореста-Романа Сала про військові події на Сході України 2014-2016 років. Протягом двох років о. Орест був на передовій з українськими військовими як капелан. На зустрічі були присутні священнослужителі на чолі з єпископом-помічником Стрийської єпархії владикою Богданом (Манишиним), інтелігенція, молодь і небайдужі стрияни. Захід розпочався виконанням Державного Гімну України та спільною молитвою, після якої до присутніх звернувся владика Богдан, який є особисто знайомий із автором книги.

“Війна і мир – це дві лінії, які ніколи не перетинаються, але завжди є хтось, хто може стати мостом між ними. І в наш час, зокрема у 2014 році, в Україні відбулася мобілізація милосердя, коли добрі люди, волонтери, а відповідно також і Церква взяла особливу роль в тому, щоб зло, котре уособилося зупинити. Місія священика є нести мир, нести Боже Слово. І щоб прагнення миру ніколи не виходило з душ військових, щоб вони не забули за що вони воюють, разом з ними на передовій були священики-капелани, які несли солдатам Боже Слово. І автор цієї книги – о. Орест один з небагатьох священиків, який був з нашими бійцями більше року і у цій книзі ділиться з нами своїми спогадами”, – зазначив єпископ.

Далі до присутніх звернувся автор книги. «Церква і держава – це дві інституції, внутрішні справи яких зазвичай не перетинаються. Але коли прийшла війна, всі разом стали в один стрій і мали одну спільну боротьбу. У своїй книзі я наголошую на тому, що в умовах воєнної дійсності потрібно бути разом. Друге – це період в історії, який відбувався у найважчий час формування, створення нашої сучасної країни. Маю сміливість припустити, що книга буде корисна для дослідження та кращого розуміння хто і як творив цю історію. Третє – це мої свідчення про подвиги добровольців, які першими стали на захист своєї Батьківщини і змогли стримати ворожу навалу. Вони були звичайними юнаками в себе вдома, але там, вони показала усі найкращі свої чесноти. Ця книга – це моє свідчення про них живих, і пам’ять про тих, хто не повернувся», – розповів Орест-Роман Сало.

Книга побачила світ у львівському видавництві «Артос» Фундації «Андрей». Окрім спогадів автора, книга також містить свідчення військових та світлини описаних подій.