У Сумах відкрили пам’ятний знак на місці концтабору
  • Птн, 04/09/2015 - 10:29

2 вересня у Сумах по вул. Троїцькій, в районі школи №8, відкрили пам’ятний знак на місці концтабору, який розташовувався тут в роки війни. Участь в освяченні меморіалу взяв настоятель Римсько-католицької парафії Благовіщення Пресвятої Діви Марії отець Войтек Стасєвіч.

Під час проведення земляних робіт у травні 2014 року за адресою пров. Інститутський, 34, виявили останки 35 людей. Саме тут в страшних нелюдських муках спочили в прості люди з українських, грузинських, татарських, єврейських сімей. З жовтня 1941-го по березень 1943 року на цьому місці загинули 8600 військовополонених різних національностей.

Пам’ятний знак представляє собою дві глиби кварциту, вагою 25 та 10 тон, обтягнутих колючою проволокою. На самих каменях зображені янголи, які символізують душі загиблих. Тут облаштовано меморіальну табличку з написом: «На території та в приміщенні школи №5 (нині №8) розташовувався табір для пересильних військовополонених Червоної армії та цивільних осіб. За період окупації міста в 1941-1943 роках загинуло понад 8600 тис. військовополонених та мирних жителів. Вічна пам’ять жертвам Другої світової війни».

Пізніше відбулася церемонія перепоховання останків 35 загиблих людей на Аварійному цвинтарі у Сумах. Вшанувати загиблих прийшли представники місцевої влади, громадських організацій, ветеранських організацій та духовенство різних конфесій. Серед інших молебінь за загиблими провів душпастир сумської католицької громади о. Войтек, віддаючи все на волю Божу.

Доля цілих поколінь, що постраждали від Другої світової війни в Європі та всьому світі, має стати правдивим уроком та засторогою сучасності. Ніколи не маємо повторювати помилок минулого, натомість молити Господа про Мир та Єдність для нашої Батьківщини, довіряючи Його Милосердю.