Україна: богопосвячені особи як свідки єдності в країні, що страждає від війни
  • Срд, 27/09/2023 - 13:45

Боротьба з ненавистю, допомога сім'ям, постраждалим від війни та турбота про духовний стан ченців – це одні з найчастіше згадуваних проблем, з якими в цей час зустрічаються богопосвячені особи, які служать в Україні. Про це йшлося під час зустрічі вищих настоятелів римо-католицьких чоловічих чернечих спільнот.

У вівторок, 26 вересня 2023 р., в домініканському монастирі в Києві відбулася зустріч римо-католицької Конференції Вищих Настоятелів Чоловічих Орденів і Згромаджень. Богопосвячені особи роздумували про те, як перед обличчям війни, що триває, і далі жити харизмою своїх спільнот.

Як зазначив у коментарі для Радіо Ватикану - Vatican News секретар конференції о. Міхал Воцял SDB, перед ченцями стоять кілька важливих завдань: «Одне з перших завдань – боротися з ненавистю, яка є наслідком війни, що триває. З непрощенням. Друге – боротися за стан наших сімей, які також страждають внаслідок війни, чи то через вимушену міграцію, чи то через наслідки війни. По-третє, ми повинні бути свідками єдності між нами як богопосвяченими особами. Єдності, якої зараз особливо потребує Україна».

Російська агресія в Україні змінила повсякденне життя людей, не виключаючи богопосвячених осіб. Багато з них відчувають величезну втому. На це звертає увагу Настоятель українських Місіонерів Облатів Непорочної Діви Марії о. Віталій Подолан: «Як настоятель, я бачу, що багато моїх співбратів відчувають різні труднощі, навіть зі сном. Виють сирени, і це дуже стресова ситуація. Дуже часто ми чуємо, як голосно пролітають безпілотники-камікадзе або ракети. Це стресова ситуація. Все це впливає на стосунки з Богом. Важко посидіти в каплиці і зосередитися на Господеві Ісусові, якщо за вікном чути сирени чи вибухи».

Запрошений на конференцію Апостольський нунцій в Україні архиєпископ Вісвалдас Кулбокас закликав богопосвячених осіб тривати в молитві. Навіть тоді, коли здається, що бракує сил і ситуація безнадійна, саме молитва є справжньою зброєю, яка захищає від спустошення, яке приносить війна.