Українські капелани спільно з польськими пройшли дні духовної обнови і навчання
  • Суб, 19/10/2019 - 14:13

14 – 17 жовтня 2019 року у Центральному осередку навчання персоналу пенітенціарних установ Республіки Польща у Попово, неподалік Варшави, відбувалася двадцять дев’ята Національна конференція в’язничних капеланів Римо-Католицької Церкви.

Участь священиків УГКЦ у формації капеланів на запрошення польських колег стала традиційною з 2008 року і приносить багато плодів.

На запрошення директора Бюро головного в'язничного капелана отця-доктора Яна Дезідеріуша Пола у цьому заході Українську Греко-Католицьку Церкву представляли о. Костянтин Пантелей – керівник Відділу Патріаршої Курії УГКЦ з душпастирства у пенітенціарній системі України й о. Олексій Куйбіда – капелан-емерит Коломийсько-Чернівецької Єпархії. Польські колеги цікавилися розвитком пенітенціарного служіння в Україні. Вони взяли участь у спільних молитвах, в обміні досвідом,  навчанні, а також реколекціях для капеланів, які провадив Преосв. Януш Мастальский, єпископ-помічник Краківської Архидієцезії.

Його Преосвященство Януш Мастальський поглиблено торкнувся питань духовності капелана, його відповіді на покликання й відновлення самототожності для найбільш плідного служіння підопічним. Зокрема єпископ порушив теми, специфічні в’язничному душпастирству, як: бар'єри для ресоціалізації, особистість душпастиря та потреби в’язнів, терапія синдромів глобалістичного суспільства, педагогіка зустрічі як реабілітаційного простору.

З капеланами зустрівся Генеральний директор Вязничної служби (CZSW) Яцек Кітлінський, та голова Пенітенціарного бюро полковник Анджей Лемчук. Відтак з душпастирями спілкувалися галузеві фахівці з CZSW. Працівники системи ствердили, що присутність священиків у польських в’язницях є впливовим чинником на формування службовців. Вони радо вітали участь делегації службовців Державної кримінально-виконавчої служби України у пенітенціарному паломництві до Ченстохови.

Відтак відбулася праця в групах та дискусійний форум, який модерував о. Адам Яблоньский, головний в’язничний капелан Польщі:

1. Реформи виправних установ і слідчих арештів. 

2. Душпастирська діяльність капеланів.

3. Пастирські впливи, євангелістичні тенденції й нові форми праці з підопічними.

4. Що впровадити у майбутньому.

Конференцію завершили діалоги з представниками волонтерської фундації ORDO ET PAX, які представили моделі взаємодії з капеланами на етапі підготовки засуджених до звільнення.