Ув'язнений в Нікарагуа єпископ номінований Європарламентом на премію з прав людини
  • Втр, 26/09/2023 - 13:05

Європарламент оголосив номінантів на премію Сахарова 2023 року, якою вшановують осіб та організації, які винятково захищають права та свободи людини. Цьогоріч одним із номінантів є Роландо Альварес, ув’язнений диктатурою Ортеги в Нікарагуа католицький єпископ, фальшиво звинувачений у “зраді батьківщини”. Про це повідомляє CNA.

Кандидатури номінантів були представлені 20 вересня під час засідання комітетів із закордонних справ і розвитку разом із підкомітетом із прав людини. Кандидатури вносяться політичними коаліціями законодавчого органу або щонайменше 40 членами Європарламенту.

Загалом 43 депутати Європейського парламенту підтримали кандидатуру Альвареса та нікарагуанської активістки Вільми Нуньєс де Ескорсія.

“Нуньєс десятиліттями бореться за права людини в Нікарагуа. Незважаючи на переслідування, вона залишається у своїй країні. Єпископ Матагальпи Альварес був одним із найзапекліших критиків режиму президента Даніеля Ортеги. У лютому 2023 року за відмову покинути країну його засудили до 26 років позбавлення волі та позбавили громадянства”, — йдеться в публікації на сайті парламенту від 20 вересня.

Серед інших номінантів – підприємець Ілон Маск; афганські освітні активісти Марзія Амірі, Парасто Хакім і Матіулла Веса; і Ніно Ломджарія, колишній народний омбудсмен Республіки Грузія.

Із 1988 року премія ім. Сахарова “За свободу совісті” щороку присуджується окремим особам і групам, які борються за права людини та основні свободи. Ця престижна нагорода включає приз у розмірі 50 000 євро.

Згідно з веб-сайтом Європейського парламенту, фізика Андрія Сахарова в Радянському Союзі вважали “дисидентом-підривником. У 1970 році він заснував комітет із захисту прав людини та жертв політичних процесів”, ставши “одним із найсміливіших критиків режиму” у ”хрестовому поході за основні права”. У 1980 році він був заарештований і змушений жити у засланні.

12 жовтня комітети закордонних справ і розвитку проведуть спільне засідання для визначення трьох фіналістів. 19 жовтня Президент Європарламенту та лідери політичних коаліцій визначать переможця. Церемонія нагородження відбудеться у Страсбурзі, Франція, 13 грудня.