В Індії католики не дали знести собор
  • Пон, 08/08/2016 - 14:03

Влада індійського міста Віджаявада (штат Андхра-Прадеш) не змогла здійснити заплановане знесення католицького собору - священики і парафіяни встали стіною перед храмом.

Інцидент стався 1 серпня, коли представники влади і робочі прибули на місце, щоб здійснити частковий знос церковної будівлі, - таким чином вони збиралися розширити дорогу. Однак на їхньому шляху встали сотні віруючих, яких підтримали представники політичної опозиції. Протестуючі висловлювали своє обурення не тільки планами знесення, а й тим фактом, що міська влада не повідомила про свої плани церковну єрархію. Католицька громада вимагає, щоб розширена траса пройшла в обхід собору - пам'ятки архітектури середини XIX століття.

За наявними відомостями, бульдозер, який прибув до собору, все ж встиг знести стіну комплексу, що примикає до собору. Представники Церкви направили скаргу на «образу католиків», яка виразилася в пошкодженні декількох статуй.

Поліція розігнала демонстрацію і затримала її організаторів, які, втім, були незабаром відпущені. В даний час біля собору чергують співробітники правоохоронних органів.

З травня поточного року при владі в штаті Андхра-Прадеш знаходиться Національно-демократичний альянс, пов'язаний з правлячою в країні націоналістичною партією «Бхаратія Джаната». Прихильників цієї партії, яку очолює прем'єр-міністр Нарендра Моді, звинувачують в утисках релігійних меншин в різних точках Індії.