Ватикан на форумі ООН: Сучасна зброя не захищає від тероризму
  • Срд, 13/04/2016 - 19:26

«Запобігання – це єдиний шлях, щоби розірвати помилкове коло гонки між технічним розвитком військових засобів і їх руйнівної сили та зусиллями, щоб краще захищати міжнародне гуманітарне право». На цьому наголосив 11 квітня в Женеві Архиєпископ Іван Юркович, недавно призначений постійним спостерігачем Святого Престолу при Організації Об'єднаних Націй та інших міжнародних організаціях.

Словенський єрарх, який раніше був Нунцієм у Москві, виступив на зустрічі про смертоносні автономні системи озброєння. Йдеться про зброю, що здатна вибирати цілі й приймати рішення про смертоносні автоматичні атаки без втручання людини. Ватиканський дипломат зазначив, що ці системи аж ніяк не сприяють захисту миру, а, навпаки, поступово стають стимулом до війни.

«Мир має виникати із взаємної довіри між народами, не можна його їм нав'язати страхом від зброї, – сказав Архиєпископ Юркович. – Нагромадження смертоносної автономної зброї підриває цю довіру. Звичайно, що інвестування в сучасну зброю не приводить до відновлення миру, а зовсім навпаки! Як бачите, вона не захищає нас від атак чи від будь-яких терористичних актів, що скоїли люди, які використовують примітивні методи, але готові пожертвувати власним життям». Представник Ватикану в ООН в Женеві зазначив, що смертоносні автономні системи озброєння не можуть подолати нинішню проблему тероризму. Це можна зробити тільки за допомогою справедливості, поваги прав людини та меншин та інтегрального розвитку. «Цей бій не виграти технічно потужною зброєю», – додав Архиєпископ Юркович. На його думку, в грудні на конференції щодо Конвенції про заборону деяких видів звичайної зброї (CCW) треба прийняти сміливе рішення, щоб заборонити також смертоносні автономні системи озброєння.