Віцепрезидент COMECE: «Підтвердити право України захищати себе»
  • Суб, 25/03/2023 - 12:56

Цього тижня, у рамках весняної пленарної асамблеї Комісії єпископатів ЄС (COMECE), Папа Франциск прийняв її учасників на аудієнцію у Ватикані. Святіший Отець нагадав про дві мрії батьків-засновників об’єднаної Європи, якими є єдність і мир. В контексті завершення асамблеї, один з новообраних віцепрезидентів COMECE Архиєпископ Діжона Антуан Еруар в інтерв’ю для Радіо Ватикану – Vatican News поділився думками про дилему війни в Україні та наголосив на принципі солідарності в питанні міграції.

 

«Ми ставимо собі дуже важливе запитання про те, якою мірою ми можемо та повинні допомогти захиститися країні, проти якої чинять агресію», – даючи коментар французькій редакції Радіо Ватикану – Vatican News, новий Віцепрезидент COMECE Архиєпископ Діжона (Франція) Антуан Еруар порушив питання війни в Україні. У четвер, 23 березня 2023 р., в рамках весняної пленарної асамблеї, Комісії Єпископських конференцій ЄС її учасники побували на аудієнції в Папи Франциска. Продовжуючи тему двох великих мрій, про які говорив Святіший Отець і якими є мир і єдність, Архиєпископ Діжона розповів про пошуки шляхів, які дозволять встановити в Україні справедливий мир та важливість дотримання принципу солідарності стосовно мігрантів.

 

Пошуки шляхів до справедливого миру

«Для багатьох європейців війна видається явищем з минулого, чого не повинно би бути на європейському континенті. Тож, коли почалась війна, це застало нас зненацька. Сьогодні бачимо, що через цю послідовність руйнувань, нещастя і смерті виникає відчуття безсилля щодо того, як зупинити агресію однієї країни проти іншої», – коментує архиєпископ Еруар, завітавши до осідку Радіо Ватикану після зустрічі з Папою.

Роздумуючи над необхідністю допомоги та підтримки України, Віцепрезидент COMECE наголосив на виникненні дилеми: «Ми маємо запитати себе, чи та якою мірою ми можемо та повинні допомогти захиститися країні, проти якої чинять агресію. Роблячи це, потрібно усвідомити, що це не обов'язково наближає до шляху настання майбутнього миру, який одного дня доведеться будувати. Отож, виникає дилема. Часто ми могли бачити, що висловлені Папою позиції щодо війни не завжди були добре зрозумілими для громадськості. Не йдеться про те, щоби бути “блаженними пацифістами”, а про те, щоб заявити, що навіть якщо ми повинні підтвердити право України захищати себе і підтримувати свою територіальну цілісність, ми також повинні намагатися розгледіти дорогу, що не втілює нескінченні руйнування і сотні тисяч смертей».

За словами Архиєпископа Діжона, голос Церкви в спільності намагається знайти шляхи, які б дозволили припинити бойові дії та встановити справедливий мир: «Це питання не просто про те, щоб оголосити, що припиняється сьогоднішня ситуація. Оскільки український народ має право обирати свій спосіб життя та жити в межах кордонів, які будуть захищеними і визнаними».

 

Міграція як прагнення кращого життя

Говорячи про питання міграції, Віцепрезидент COMECE зазначає, що потрібно пригадати про принцип солідарності, який повинен існувати між країнами, що є членами Європейського Союзу.

«Питання міграції підіймається дуже довгий час, і воно все ще перед нами. Коли ми дивимося на демографічний баланс, стає зрозуміло, що процес міграції не зупиниться завтра вранці. Шлях до спільної політики в цьому питанні важкий, що не означає, що ми повинні припиняти над цим працювати, – визнає він. – Потрібно пригадати сенс європейського будівництва і прийти до справедливої і збалансованої політики, в якій кожен може зіграти свою роль».

Архиєпископ Еруар передав заклик Папи про те, що за питанням міграції – не тільки проблеми, які потрібно вирішити, але чоловіки й жінки, яких потрібно поважати: «Коли зустрічаєш мігрантів, які подолали тисячі кілометрів у жахливих умовах, які іноді жертвували своєю свободою, які ризикують життям, перетинаючи Середземне море, розумієш, що вони не роблять цього з радістю в серці. Очевидно, що мотивація людей, які покидають свої домівки, не є ідентичною – це може бути війна, жахливі кліматичні умови та багато іншого. Адже, мігранти – це ті, хто прагне відшукати краще майбутнє».