Відбулось чергове засідання Ради у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України
  • Срд, 17/06/2015 - 17:22

17 червня в Центральному будинку офіцерів Збройних Сил України відбулося чергове засідання Ради у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України.

УГКЦ представляв о. Любомир Яворський, секретар Ради, заступник керівника Департаменту Української Греко-Католицької Церкви у справах душпастирства силових структур України.

Голова Ради єпископ Володимир Черпак відкрив засідання молитвою та привітальним словом, зверненим до членів Ради та всіх присутніх. Учасники засідання розглянули ряд питань, пов’язаний з організацією служби військового духовенства у Збройних Силах України. Окремо було обговорено актуальні питання капеланського служіння душпастирів конфесій-членів Ради та виклики й перспективи, що постають перед Церквами у зв’язку зі створенням капеланської служби.

Отець Любомир Яворський запропонував до розгляду типову угоду між Церквою релігійною організацією та Міністерством оборони, що передбачена Наказом Міністерства про службу військового духовенства (капеланську службу) у Збройних Силах України.

Членами Ради було вирішено створити робочу групу з метою випрацювання остаточного варіанту документу та погодження його між усіма представниками.

Полковник Руслан Коханчук зі сторони Міністерства оборони України поінформував усіх присутніх про законотворчу діяльність у сфері організації капеланського служіння в Україні. Учасники зустрічі дійшли до висновку, що Церква релігійна організація має брати безпосередню проактивну участь у внесенні змін та доповнень до законопроектів, поданих народними депутатами України.

Членами Ради було обговорено ситуацію з добровольчими батальйонами капеланів, які функціонують на засадах громадських організацій та непідконтрольні Церквам, капелани яких причетні до діяльності даних формувань. Одноголосно було прийнято рішення про формування резолюції щодо переведення згаданих утворень у контрольовану державою та Церквами релігійними організаціями сферу.

Резолюція виражала б позицію Ради у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України як єдиного офіційно уповноваженого органу, що координує діяльність військових капеланів в Україні на міжконфесійному рівні.

Під час обговорення члени Ради заслухали представників Генерального Штабу, Державної прикордонної служби, Національної Гвардії України.

Засідання Ради завершилося спільною молитвою.