З 1 березня - акредитація на ВДМ та візит Папи Римського
  • Втр, 01/03/2016 - 17:42

З 1 березня журналісти можуть отримати акредитацію на Всесвітні Дні Молоді Кракова 2016 та візит Папи Римського Франциска до Польщі. Організатори ВДМ очікують, що цими подіями зацікавлених буде 5-6 тисяч журналістів з більш ніж 200 країн.

"Ніколи не було такого зацікавлення Польщею, як зараз у зв'язку зі Світовими Днями Молоді та візитом до Польщі Святого Отця Франциска", - сказав 29 лютого митрополит краківський  кардинал Станіслав Дзівіш. Він додав, що "ми самі зацікавлені в тому, що він нам скаже, і ми зацікавлені, що внесе молодь з усього світу". "Безумовно, це велике свято віри. Приїде мотивована молодь, яка шукає свого майбутнього, і через релігію, знання Святого Письма і знання Церкви", – підкреслив кардинал Дзівіш.

Митрополит краківський, посилаючись на велику кількість журналістів, присутніх в краківській курії, сказав, що це свідчить не тільки про великий інтерес засобів масової інформації до ВДМ, але і до польського суспільства, і людей по всьому світу. Він підкреслив, що ролль засобів масової інформації - є передача "позитивних і об'єктивних відгуків" – як пояснив пізніше журналістам, він має на увазі, щоби відомості були достовірними, а суспільство було в курсі не вибірково, а повністю.

Кардинал запевнив, що підготовка йде добре, без затримок.

1 березня стартує акредитація журналістів. Як зазначив координатор, секретар Організаційного комітету ВДМ Краків 2016, єпископ Даміан Мускус, ця задача була покладена на PAP та КАІ - дві агенції, які вже мають досвід в обслуговуванні таких заходів, зокрема, паломництва до Польщі Івана Павла II і Бенедикта XVI. Єпископ нагадав, що під час ВДМ в Мадриді в 2011 році було акредитовано майже 5 тисяч журналістів, було 80 камер відправників і 22,5 млн переглядів сторінок офіційного сайту.

В Краків – за оцінками організаторів – може приїхати 5-6 тисяч журналістів і фотожурналістів з більш ніж 200 країн. „Це шанс для господарів, для Польщі, Кракова та Малопольщі на просування", - сказав єпископ Мускус.

"Ніколи в Польщу на будь-яке свято не приїзджало так багато журналістів, так що це буде виклик масштабу, якого ще не було", – зазначив Мартін Пшечішевскі, головний редактор і генеральний директор Католицького Інформаційного Агентства.

В. о. голови PAP Лідія Собанська повідомила, що портал для журналістів складається з трьох частин – модуля акредитації, віртуального newsroom і відкритої частини. Вона додала, що над його підготовкою працює зараз 50 журналістів в країні, а також іноземні колеги.

На порталі "Папа Римський в Польщі-2016", в доповненні до інформації про Церкви і ВДМ міститься також інформація про Польщу, її владу, історію, традиції, культуру, пам'ятки, наукову діяльність, природу, економіку, а також практичні відомості, які будуть корисні під час ВДМ. "Ми хочемо, щоб журналісти отримали по можливості найбільш повну інформацію, а під час самого заходу знали, що відбувається, і мали легку роботу", - сказала Собанська.

Процес акредитації журналістів триватиме до 24 червня, тільки он-лайн. Після цього терміну ви не зможете подати вже документи. Тільки після оголошення офіційної програми візиту Франциска до Польщі, будуть виділені так звані "пул" на обслуговування окремих її точок.

Ця програма, можливо, буде відома вже найближчим часом. Єпископ Мускус підтвердив, що в кінці лютого візит до Польщі завершила делегація Ватикану, відповідальна за паломництво Папи Римського. "Це звичайна процедура. Ми очікуємо, що після цього візиту буде створена вже дуже детальна програма, в якій буде офіційно зазначено новини, як зі сторони церковної, так і державної", – говорив він, додавши, що ще не може передати інформацію на цю тему.

Генеральний директор KEP єпископ Артур Мізінські, митрополит краківський кардинал Станіслав Дзівіш і президент TVP Яцек Курські підписали угоду, згідно з якою TVP S.A. буде офіційним мовником ТБ під час ВДМ та візиту Папи Римського Франциска.

Всесвітній День Молоді 2016 пройде в Кракові в період 26-31 липня. Лейтмотивом зустрічі є слова: "Блаженні милостиві, бо вони помилувані будуть".