Ангел Господній 25 січня
  • Нед, 25/01/2015 - 19:40

До теми екуменізму звернувся Святіший Отець 25 січня 2015 у своїх роздумах перед молитвою "Ангел Господній". Він закликав віруючих посилити прагнення на шляху до повної єдності всіх сповідників Христа.

"Сьогоднішнє Євангеліє представляє початок проповіді Ісуса в Галилеї. Св. Марко підкреслює, що Ісус почав проповідувати "після того, як видали Івана" (1, 14), - нагадав Папа - Якраз в той момент, коли пророчий голос Хрестителя, який передбачив пришестя Царства Божого, був пригнічений Іродом, Ісус починає проходити шлях через свою батьківщину, щоб нести всім, особливо бідним, "Євангеліє Боже" (Ів 1, 14) . Проповідь Ісуса схожа до Іванової, з кардинальною відмінністю, що Ісус не показує на іншого, який наступає: Він сам є виконанням обітниць. Він сам - "Добра новина", в яку потрібно повірити, прийняти і передати людям різного віку, щоб і вони довірили Йому своє існування. Ісус Христос Слово життя, яке діє в історії. Той, хто слухає Його і йде за Ним, увійде в Царство Боже.

Ісус є виконанням Божих обітниць, бо Він той, хто дає людині Святого Духа, Він - «жива вода», що втамовує спрагу нашого неспокійного серця, яке має жагу до життя, любові, свободи, спокою - яке жадає Бога. Скільки разів ми відчуваємо або відчували, що наше серце жадає! Він сам показав це Самарянці біля криниці Якова, якій сказав: "Дай мені пити» (Ів 4, 7). Саме ці слова Христа до самарянки стали темою щорічного Тижня молитов за єдність християн, який сьогодні завершується. Сьогодні ввечері, разом з віруючими Римської єпархії та представниками різних Церков і громад, ми зустрінемося в базиліці св. Павла за Стінами для інтенсивної молитви до Господа, щоб зміцнив наше прагнення до повної єдності всіх віруючих у Христа. Це дуже погано, що християни розділені! Ісус хоче, щоб ми об'єдналися, були одним тілом. Нас розділили наші гріхи, історія, і саме тому ми повинні так багато молитися, щоб Святий Дух знову нас об'єднав.

Бог, стаючи людиною, зробив нашу спрагу своєю. Він не тільки має спрагу матеріальної води, але, насамперед, бажання життя повного і вільного від рабства зла і смерті. Одночасно зі своїм втіленням Бог помістив своє бажання - адже і Бог теж жадає - у серці людини, Ісуса з Назарету. Бог жадає наших сердець, нашої любові і це бажання помістив у серці Ісуса. Таким чином, у серці Христа зустрічаються сподівання людські та Божі. І бажання єдності учнів належить цьому прагненню. Його вираз ми зустрічаємо в молитві, вознесеній до Отця перед Стражданнями: "Щоб усі були одно" (Ів 17, 21). Те, що хотів Ісус - це єдність всіх. Ми знаємо, що диявол є батьком розділів, є тим, хто завжди поділяє, завжди викликає війни, робить так багато зла.

Нехай це бажання Ісуса стає все більше і більше нашим бажанням! Тому, будемо продовжувати молитву і наші зусилля до повної єдності учнів Христових, будучи впевнені, що Він на нашій стороні і підтримує нас силою Свого Духа, щоб ця мета наближалася. Ми довіряємо нашу молитву материнському заступництву Діви Марії, Матері Христа і Матері Церкви, адже вона нас об'єднує, як хороша мати", - сказав Папа під час своїх роздумів.

На закінчення своєї зустрічі з віруючими Папа Франциск вітав присутніх на площі св. Петра і попросив їх молитися за нього.