Армія джихаду ISIS захопила ще один християнський район на півночі Іраку
  • Чтв, 07/08/2014 - 15:42

Муджахеди «Ісламської держави Іраку і Леванту» (ISIS) захопили сьогодні найбільше християнське місто Іраку Каракош, повідомляє агентство France-Presse. Десятки тисяч охоплених панікою місцевих жителів втекли на територію сусідньої Курдської автономії. Крім 50-тисячного чисто християнського Каракоша, чорна армія ісламу захопила довколишні міста зі змішаним населенням - Тель-Кайф (Тель-Кеппен), Бартелл і Карамлеш.

Давня назва Каракоша - Бехдада (Бейт-Хдеда). В давнину там знаходилося асирійське місто Бакдеду, де в 610 року до Р. Х. відбулася вирішальна битва між Ассирією і Вавилоном. З 7 століття воно було одним з найбільших центрів сирійської православної церкви.

«Я знаю, що населення повністю покинуло Каракош, Тель-Кайф, Бартелл і Карамлеш, які перейшли під повний контроль бойовиків», - цитує AFP Юсефа Томаса, халдейського архиєпископа Кіркука і Сулейманії. «Ситуація катастрофічна, трагічна, - додав архиєпископ. - Ми закликали ООН до негайного втручання. Десятки тисяч людей стали біженцями, це не піддається опису».

Наступ ISIS став можливим після поразки курдської армії в кінці минулого тижня. Бої між сунітської армією і курдськими «пешмерга» йдуть вже недалеко від Арбіль, столиці Курдської автономії.

Одночасно з наступом в Іраку, муджахеди «Ісламської держави» ведуть важкі бої з сирійською урядовою армією в центральній провінції Ракка. Там вони захопили військову базу, витісняючи 93-ю бригаду сирійської армії.