Бенедикт XVI помолився зі своїми колишніми учнями
  • Пон, 31/08/2015 - 18:20

Бенедикт XVI очолив св. Літургію  для "Кола учнів Ратцінґера" - об'єднання осіб, які писали свої докторські роботи під його керівництвом або були його асистентами, коли він займався викладацькою діяльністю. Щорічна зустріч відбулась  27-30 серпня 2015 р.  в Кастель-Гандольфо на тему: "Як сьогодні говорити про Бога? Криза віри в Європі". Зустріч з Бенедиктом XVI відбулася у Ватикані.

Євхаристія пройшла в храмі на території Тевтонського кладовища. Разом з Папою-емеритом її служили кардинал Курт Кох - голова Папської ради зі сприяння християнській єдності, і кардинал Крістоф Шонборн - архиєпископ Віденський. Обидва єрархи є колишніми студентами Бенедикта XVI.

Папа-емерит виголосив свою проповідь по-німецьки. Коментуючи недільне євангельське читання, він звернув увагу на важливість внутрішнього очищення людини. Необхідно відповісти "внутрішньою гігієною" на багато "хвороб та епідемій", які загрожують серцю, сказав він. На думку Бенедикта XVI, очищувальну силу має слово Боже, в якому людина зустрічається з самим Богом.

Після Євхаристії, в одному з приміщень комплексу Тевтонського колегіуму Бенедикт XVI освятив зал, названий на його честь. Він побажав, щоб все, що в ньому буде відбуватися, служило розвитку Церкви. 18 листопада 2015 р. тут також буде відкрита Римська бібліотека Йозефа Ратцінґера-Бенедикта XVI, в якій будуть зібрані книги Папи-емерита на різних мовах.

"Коло учнів Ратцінґера" існує з 1971 р. Воно виникло для організації зустрічей докторантів з їх науковим керівником. Навіть тоді, коли Ратцінґер став префектом Конгрегації віровчення, теологи не перестали зустрічатися. Зараз семінари проводяться раз на рік. Протягом останніх років Бенедикт XVI не бере в них участі, але завжди знаходить час, щоб помолитися разом зі своїми колишніми студентами.