Більшість дорослих у 17 країнах вважають, що віра в Бога не обов’язкова для того, щоб бути моральним: опитування
  • Втр, 02/05/2023 - 11:49

Нове дослідження показує, що більшість дорослих у більш ніж десяти країнах вважають, що віра в Бога і мораль не пов’язані між собою.

Результати дослідження, заснованого на відповідях на глобальне опитування Pew Research Center, проведене навесні 2022 року, були оприлюднені 20 квітня. На запитання, чи “потрібно чи не потрібно вірити в Бога, щоб бути моральним і мати добрі цінності”, більшість респондентів зі світських західноєвропейських країн – Швеції (90%), Франції (77%), Великої Британії (76%), Нідерландів (76%), Іспанії (74%), Бельгії (69%), Італії (68%), Німеччини (62%) та Греції (60%) – відповіли, що це не потрібно.

Більшість респондентів в інших країнах, розташованих за межами Західної Європи, але все ще вважаються частиною західної цивілізації, включаючи Австралію (85%), Канаду (73%) і США (65%), також стверджують, що віра в Бога не обов’язкова для того, щоб “бути моральним і мати хороші цінності”. Більшість респондентів у східноєвропейських країнах – Польщі (67%) та Угорщині (63%), де уряди прихильно ставляться до традиційних цінностей і релігії, сказали те ж саме.

Жителі Ізраїлю та Сінгапуру розділилися більш рівномірно в цьому питанні: 50% і 54% опитаних, відповідно, заявили, що віра в Бога є необхідною умовою моральності і наявності хороших цінностей. Малайзія була єдиною країною, де переважна більшість учасників (78%) вважали віру в Бога необхідною для ведення морального життя з добрими цінностями.

У США ті, хто вважає, що релігія не є важливою (92%), і релігійно неафілійовані (88%), найчастіше вважали, що віра в Бога не є необхідною для ведення морального життя і наявності добрих цінностей. Більшість у всіх підгрупах за партійною приналежністю, рівнем освіти, статтю та віком вказали, що віра в Бога не є необхідною для ведення морального життя. Навіть серед тих, хто назвав релігію “важливою” для себе, переважна більшість (51%) припустила, що моральне життя можливе і без віри в Бога.

В цілому, протестанти розділилися порівну щодо необхідності віри в Бога для ведення морального життя з добрими цінностями. Більшість білих протестантів (69%) вважали, що не обов’язково вірити в Бога, щоб жити моральним життям з добрими цінностями, тоді як більшість чорношкірих протестантів (59%) і білих євангельських протестантів (57%) дотримувалися протилежної точки зору.

Серед католиків США 63% вважали, що моральне життя з добрими цінностями не вимагає віри в Бога. Ця цифра зросла до 67% серед білих неіспаномовних католиків і впала до 61% серед іспаномовних католиків.

Різниця у поглядах між релігійними та нерелігійними людьми щодо необхідності віри в Бога для ведення морального життя з добрими цінностями поширюється на всі досліджувані країни, хоча в усіх випадках, окрім одного, більшість представників обох груп не вважали, що віра в Бога є обов’язковою умовою для досягнення такого життя.

Різниця між часткою нерелігійних людей, які вважали, що віра в Бога не є необхідною для морального життя з добрими цінностями, і часткою релігійних людей, які дійшли такого ж висновку, коливалася від 37 відсоткових пунктів у Греції до 10 відсоткових пунктів у Швеції. Частка релігійних респондентів, які вважають віру в Бога необхідною для досягнення морального життя з високими цінностями, коливається від 49% у Сінгапурі до 86% у Швеції.

Відсоток нерелігійних респондентів, які сказали те ж саме, коливався від 76% у Сінгапурі до 97% в Австралії. Аналогічний розрив виник у кожній з опитаних країн щодо необхідності віри в Бога для ведення морального життя з добрими цінностями на основі політичної ідеології, хоча в усіх випадках, окрім двох, більшість усіх ідеологічних підгруп стверджували, що віра в Бога не є необхідною для ведення морального життя з добрими цінностями.

Розрив між лівими і правими, коли йдеться про відсутність зв’язку між вірою в Бога і здатністю жити моральним життям з добрими цінностями, коливався від 40 відсоткових пунктів у Польщі до незначної різниці в 1 відсотковий пункт у Швеції, де ті, хто перебуває в політичному центрі, насправді були найбільш схильні надавати перевагу вірі в Бога як важливому фактору, що впливає на здатність людини жити моральним життям з добрими цінностями.

Частка респондентів правого політичного спрямування, які не вважали віру в Бога необхідною для ведення морального життя з високими цінностями, коливалася від 43% в Ізраїлі до 92% у Швеції, тоді як відсоток лівих, які говорили те ж саме, коливався від 62% в Ізраїлі до 93% у Швеції.

Глобальне опитування громадської думки ґрунтується на відповідях, отриманих від 3 581 дорослого в США з 21 по 27 березня 2022 року та 18 782 дорослих з 16 інших країн з 14 лютого по 3 червня 2022 року.
 

Джерело: slovoproslovo.info за christianpost.com