Чому тридентська Літургія так приваблює молодь? Відповідає єпископ Шнайдер
  • Пон, 12/06/2023 - 12:31

«Традиційна Свята Літургія насправді є Літургією усіх часів, є Літургією усіх католицьких поколінь – не у сенсі кожної найдрібнішої літургійної деталі, а у відношенні до її основних характеристик. Це Свята Літургія усіх часів, оскільки її обряд у чіткий та красивий спосіб виражає основоположну істину про жертву Святої Літургії, тобто адорацію Бога Отця, яку Ісус Христос, Його Утіловлений Син, склав на Хресті за усе створіння силою Святого Духа. Літургія у своєму обряді повинна відображати так багато, як це можливо по-людськи, подив і красу пошани, яку віддає Пресвятій Трійці Тріумфуюча Церква на небесах,- зазначає єпископ Атаназій Шнайдер у книзі «Christus VINCIT. Тріумф Христа над мороком часу».

Єрарх звертає увагу на те, що Господь Бог заклав в людській душі глибоке прагнення за істиною та красою. «Чим чистішою є людська душа і чим більше вона наповнена ласками віри, тим більш спонтанно її притягає надприродна істина і надприродна краса. Тому чисті душі невинних дітей, щирі душі молоді, душі простих вірних, душі, які ще не заражені клерикальною ідеологією антропоцентризму в літургії, притягає магнетизм істини, порядку і краси, що випромінюють із традиційної латинської Святої Літургії»,- цитує думку єпископа pch24.pl.

На думку єпископа, молоді люди відчувають в глибині своїх душ, що вони народжені для вищого ідеалу, а навіть для героїзму. «Тим часом стиль Святої Літургії за «Novus Ordo», применшуючи «sacrum» та ритуальну красу, віє посередністю. Молодих людей, які насправді вірять, не притягує посередність. Обряд традиційної латинської Літургії променіє чітким єрархічним порядком, а в певний спосіб також важливістю військової дисципліни, а тому й цінностями, які в особливий спосіб приваблюють молодь»,- пояснює єпископ Атаназій Шнайдер.