Французький єпископат: Парламент прокладає шлях до авторизації нових правопорушень
  • Срд, 16/06/2021 - 14:54

Відмінною рисою та гордістю французької біоетики була повага гідності кожної людини. Зараз це однозначно відкинули – пишуть французькі єпископи, висловлюючи свою стурбованість остаточною версією перегляду закону про біоетику, яку, швидше за все, прийме парламент до кінця цього місяця. Новий закон прийняла в третьому читанні палата депутатів. Тепер він потрапить до сенату.

Новий закон про біоетику є проектом президента Макрона. Дискусії щодо нього тривали два роки. Він, серед іншого, передбачає доступ до запліднення in vitro для лесбійських пар та самотніх жінок, а також створення людсько-звіриних химер для дослідницьких цілей. Натомість, з проекту закону усунули можливість аборту в будь-який час вагітності з огляду на психологічні проблеми матері.

Французькі єпископи зазначають, що парламентарі знову пророщують собі право на авторизацію нових правопорушень, «обмежуючи їх». Тим часом досвід показує, що такі межі нічого не обмежують, а лише дозволяють робити те, що заборонено. Єпископат нагадує, що людство дозріває, вводячи заборони: заборона вбивати невинних, заборона інцесту, крадіжки або зґвалтування. Змішування клітин людини і тварин неможливо просто «обмежити». Треба чітко окреслити, що заборонено, а що дозволено. Постійна рада єпископату також дякує тим парламентаріям, які наважились поставити під сумнів «чисту совість» законодавців, що наполягають на суперечливих змінах. Вони запевняють, що їхні свідчення увійдуть в історію.