Фронтовий вертеп з Івано-Франківська об’їздив з колядою українські блок-пости
  • Птн, 16/01/2015 - 18:02

14 січня до Івано-Франківська повернувся фронтовий вертеп, учасники якого з колядою пої-хали до українських солдат в зону АТО. Заколядував вертеп і як тільки ступив на рідну землю, а опісля виконали україський гімн.

Як повертались колядники бачила репортер ZIK-Стрім Вікторія Гордієнко.

З Івано-Франківська фронтовий вертеп вирушив 4 січня. За десять днів він об'їздив Донеччину та Лу-шанщину. Скільки частин та блок-постів об’їхали, активісти і самі не можуть порахувати. Про місця, де виступили нагадує український прапор, списаний нашими бійцями. На українському стязі вони залишили побажання, слова подяки, свої імена.

«Прапор пройшов всю зону АТО – від харківського госпіталю до Маріуполя, до останнього блок-посту. Підписували бійці де ми були, для яких ми виступали», – розповів Юрій Лоп’янецький, координатор «Самооборони» Івано-Франківська.

Він розповів також, що дорога на Схід не була легкою: кілька разів ламався бус, в якому везли їжу та одяг для бійців. Автобус, яким пересувався фронтовий вертеп, не витримав сильних морозів і зламався. Відремонтувати його допомогли харківські волонтери та небайдужі українці. Втім, як розповіли колядники, на блок-постах та в частинах солдати вже чекали їх.

«Я не можу вам передати, з якими емоціями ми повернулись. Чесно скажу, те що ми там пережили, я не скажу словами. Треба обійняти бійця, щоб зрозуміти, що вони там переживають, інакше ви не зрозумієте, не поспівчуваєте істинно. Я настільки вражена», – розповіла організатор фронтового вертепу Христина Юрків.
«Ми бачили солдат віком від 18 до 63 років. Це величезний діапазон і коли бачиш чоловічі сльози на очах, розумієш, що приїхав недарма. Це напевно було найдуховніше Різдво в моєму житті. Багато людей не розуміли суть вертепу і ми розповідали, що таке колядки, що несе вертеп. Солдати нас чекали, зустрічали, вони знали що ми прийдемо», – сказала Наталя Кукурудз.

Аби солдати сповна відчули різдвяний дух колядники взяли собою кутю і домашню випічку. Небай-дужі також передали одяг і продукти. Учасники вертепу стверджують, готові їхати в АТО знову і знову, щоб підтримати захисників.