Генеральний Секретар «Caritas Internationalis» про відповідь Церкви на пандемію
  • Птн, 03/04/2020 - 14:57
Алоїжус Джон, Генеральний Директор «Caritas Internationalis», розповідає про заходи, яких вживає ця організація разом з місцевими Церквами для подолання й запобігання поширенню пандемії. Він вказав на важливість не забувати про побічні ефекти пандемії, тобто про погіршення становища незахищених верств населення.

Поряд з місцевими урядами, міжнародними організаціями та громадськими об’єднаннями, важливу роль у заходах, спрямованих на подолання пандемії та її наслідків, відіграють також релігійні громади та організації, серед яких – міжнародна мережа гуманітарних католицьких організацій «Caritas Internationalis». Про це в інтерв’ю для ватиканської газети «L’OsservatoreRomano» розповів Генеральний Директор цієї мережі Алоїжус Джон. 

Поширення обізнаності та допомога бідним 

Він підкреслив, що пріоритетами їхньої діяльності в контексті надзвичайної ситуації є збір інформації та поширення обізнаності про Covid-19 серед населення.

“Всім людям, а особливо найбільш уразливим, – зазначив він, – потрібно забезпечити право на інформацію і правильні орієнтири, аби уникнути зараження. Це здійснюється через такі медіа, як радіо та газети, якими керує Католицька Церква.”

Алоїжус Джон навів декілька прикладів тих заходів, які організувала мережа «CaritasInternationalis» в різних країнах світу: в Руанді вони допомагають місцевій Церкві розповсюджувати інформацію про коронавірус з метою запобігання зараженню, те саме вони роблять в Сінґапурі. В Італії «Caritas» надалі здійснює служіння бідним через їдальні, роздачу теплої їжі та спальні притулки. Координується діяльність волонтерів, які допомагають літнім людям. «Служіння бідним не може припинитися через вірус, – наголосив він. – Намагаючись бути креативними та дотримуючись всіх запобіжних заходів, ми надалі допомагатимемо найбільш уразливим».

 

Побічні ефекти пандемії 

Ділячись думками про спільну відповідальність усіх у подоланні пандемії, Генеральний Директор «Caritas Internationalis» вказав на важливість дбати також про потреби тих, що не є зараженими, але зазнають непрямих наслідків пандемії, таких як, наприклад, зростання бідності: робітники в бідніших країнах ризикують залишитися без зарплати, коли не працюють, те саме стосується робітників без постійного контракту, що не мають жодного соціального забезпечення.

Алоїжус Джон висловив сподівання, що надзвичайна ситуація в Європі, спричинена пандемією коронавірусу, не перешкодить допомагати іншим континентам боротися з їхніми проблемами. Він додав, що, на щастя, пандемія не набрала широких масштабів в Африці, де місцева Церква та її організації, включно з «Caritas» розробляють стратегії на випадок поширення пандемії. В таких азіатських країнах, як Індія та Шрі-Ланка «Caritas» допомагає інформувати місцевих мешканців стосовно заходів, яких потрібно вживати, аби перешкодити розповсюдженню вірусу. Одна з особливостей мережі «Caritas Internationalis» полягає в тому, що вони організовують молитовні заходи. 

“Ми повинні мати мужність і покору, – наголосив він, – вірити в те, що Бог може зробити неможливе.”

Боротьба з бідністю та припинення насильства – уроки пандемії

На думку Генерального Секретаря мережі «Caritas Internationalis», що об’єднує католицькіблагодійні організації місцевих Церков у всьому світі, після того, як людство подолає пандемію, воно повинно почати жити по-іншому. «Ми повинні створити новий економічний та екологічний порядок, що має бути цілісним», – пояснив він, наголошуючи на тому, що потрібно боротися з бідністю з таким же завзяттям, з яким ми боремося з пандемією.

“Вірус бідності є більшим від вірусу Covid-19, – підкреслив Алоїжус Джон. – Ми повинні думати про те, як можна анулювати зовнішній борг бідних країн чи тих, що розвиваються, а також про те, як ці гроші можна використати на місцях для того, аби допомогти потребуючим реалізувати мікропроекти й подолати бідність.”

Церква разом з «Caritas», за його словами, може відіграти важливу роль в цьому процесі, бо вона має відповідні інфраструктуру, потенціал та необхідні засоби. 

 

Настав час припинити війни

Ще одним наслідком, до якого, на думку Алоїжуса Джона, повинен привести досвід пандемії, є припинення насильства та воєн. «З одного боку, ми хочемо захистити себе від смерті, але з іншого – продовжуємо війну, яка спричиняє більше жертв, аніж вірус», – наголосив він, зазначаючи, що це свідчить про непослідовність та егоїзмзм.

“Коли все закінчиться, – підкреслив він на завершення, – ми повинні негайно організувати міжнародну конференцію для того, аби припинити насильство, і світові лідери повинні взяти на себе відповідальність за свої обов'язки. Це важливий аспект, який ми повинні плекати, тому що тепер всі знають, що означає жити в страху перед смертю чи втратити члена сім'ї. Тому настав час припинити війни.”