Халдейська Церква отримала двох новообраних єпископів
  • Нед, 18/01/2015 - 12:03

Халдейська Церква отримала двох новообраних єпископів: одного в Іраку, а іншого – в діаспорі. До діаспори також переїхав попередній архієпископ Мосулу.

Папа затвердив новообраного 44-річного о. Базеля Йалдо Верховним Архієпископом патріаршої митрополії в Багдаді (Ірак). Його обрання, відповідно до Кодексу канонів Східних Церков, здійснив патріарший синод халдейської Церкви. Новообраний архієпископ після свого висвячення на священика, працював в Іраку, а протягом останніх восьми років – у США, де перебуває багато іммігрантів, що належать до халдейського обряду.

Єпископом халдейської дієцезії Мар Аддаі в Торонто (Канада), Святіший Отець призначив 58-річного о. Еммануеля Чалліте. Родом з Іраку, він займався душпастирською діяльністю в США.

Натомість, 47-літнього архієпископа Амела Шимона Нона, змушеного емігрувати з Мосулу через переслідування джихадистів ісламської держави, Святіший Отець призначив єпископом халдейської дієцезії св. Апостола Томи в Сіднеї (Австралія). Заснована вісім років тому, вона охоплює всю Австралію й Океанію, а з припливом іракських біженців, кількість її віруючих зростає. При цьому, єрарх, котрий емігрував з Мосулу, зберігає титул архієпископа.