Єдиний греко-католицький храм в Люрді потребує підтримки
  • Птн, 02/10/2015 - 10:06

Храм Української Греко-Католицької Церкви в Люрді (Франція) – це привілей для українців, оскільки це єдина католицька церква візантійського обряду для східних католиків, яка об’єднує українських паломників з цілого світу.

Церкву Успіння Пресвятої Богородиці в Люрді було збудовано в 1982 році для духовних потреб українських паломників. Отець Василь Прийма, виходець зі с. Бачів (Львівська обл.), був ініціатором будівництва української церкви в Люрді й здійснив цей благословенний задум завдяки пожертвам українців діаспори.

Протягом того часу, коли в Люрді ще не було української церкви, тобто до 1982 року, ректор Санктуарію в Люрді надав Екзархату УГКЦ у Франції для забезпечення духовних потреб українських паломників в Базиліці Розарію каплицю, престіл якої до сьогодні має напис у французькій мові "Autel de l’Ukraine", що означає вівтар, тобто престіл України.

В Люрді також є український готель, який розміщений навпроти церкви. Протягом 25 років готель приймав українських паломників, однак сьогодні він потребує ремонту згідно з нормами, яких вимагає французьке законодавство.

Більше 30 років українські паломники а також українці з діаспори підтримують місію УГКЦ Успіння Пресвятої Богородиці, оскільки в Люрді немає українців, які там постійно проживали, і тому немає парафії.

При церкві служать сестри Служебниці, які допомагають священикові приймати паломників та духовно їх супроводжують протягом перебування в Люрді. Священик та сестри монахині щодня заносять свої молитви за жертводавців та добродіїв храму Успіння Пресвятої Богородиці.

Цього року при УГКЦ в Люрді було побудовано пандус для полегшення доступу до церкви для людей з обмеженими можливостями, постійно ведуться ремонти та роботи з оновлення в домі, де проживають сестри та священик.

Наступного року плануємо продовжити оновлення та реконструкцію подвір'я при церкві, саме тому бажаємо привернути увагу людей доброї волі, які могли би допомогти нам в цьому в різний спосіб.

Пожертви можна переказувати через пошту, або на рахунок в банку :

Credit Agricole Pyrenees Gascogne
International Bank Account FR76 1690 6000 0622 23910104 555
Bank Identifier Code AGRIFRPP869

Ass St Andre Eglise Ukrainienne
8 B Rue de l’Ukraine
65100 Lourdes, France

Щиро дякуємо за сприяння в поширені цього прохання серед Ваших знайомих, друзів і парафіян.

Ласкаво просимо священиків зорганізувати прощі до Люрду з Ваших парафій – ми будемо раді прийняти українських прочан в нашому храмі – чекаємо на Вас в Люрді!

о. Герман Ничак, ЧСВВ та сестри Служебниці