Єпископи Конго розказали Папі про проблеми тамтешньої Церкви
  • Птн, 12/09/2014 - 09:37

Наступ сект, поширена бідність і тривала відсутність миру, – ось основні проблеми, які доводиться розв’язувати Церкві в Демократичній Республіці Конго. Єпископи другої за величиною країни в Африці вчора прибули на візит ad limina Apostolorum. Святіший Отець Франциск вже зустрівся з 24 єрархами з Конго.

Церква в Конго є однією з найстаріших в Африці південніше Сахари. Їй притаманні динамізм євангелізації, багатство покликань і стала прихильність мирян до пастирських заходів, зокрема, через засоби масової інформації. Там працюють 34 католицьких радіостанцій і 8 телевізійних каналів. Про це розповідає голова єпископату Конго єпископ Ніколас Діомо Лола.

«Найбільша проблема в нашій країні, пов'язана з євангелізацією. Щораз частіше ми говоримо про поглиблену євангелізацію, щоб дійсно зміцнити віру наших християн в контексті змін, яким притаманні наступ сект, а також величезна бідність і тривала відсутність миру. У цій ситуації наша увага зосереджена на сім'ї, бо ми думаємо, що вона є фундаментальною силою перед великими проблемами в майбутньому. У всій країні ми провели спеціальну підготовку до Синоду про сім'ю, підкреслюючи її важливість в нашому суспільстві. Нашу заклопотаність викликає відсутність миру. Поки що невідома доля трьох священиків, яких викрали вже майже два роки тому. На сході відсутня безпека, люди страждають. Тому виклики, які перед нами стоять: глибока євангелізація, досягнення сталого миру і промоція християнської родини», – сказав єпископ Ніколас Діомо Лола.

Церква в Демократичній Республіці Конго має понад 4 тис. місцевих священиків, багато місіонерів, 170 різних інституцій та згромаджень монашого життя, де зосереджені понад 11 тис. монахів і монахинь. Дуже активними є мирянські рухи і асоціації. Однак там не бракує і  мучеників. Цього року Церква святкує 50-річчя мученицької смерті сестри Марії Клементини Ануаріти Негапети, яку в народі називають «Агнесою Африки».