Ірак: посвячення відновленого храму в Мосулі
  • Втр, 09/04/2024 - 13:07

Знаком надії назвав завершення реставрації храму Матері Божої Неустанної допомоги, знищеного джихадистами так званої Ісламської держави, Глава Халдейської Католицької Церкви. В інавгурації святині взяли участь представники різних конфесій і релігій.

 

«Винятковий» результат, який може заохотити християн «повернутися до свого улюбленого міста з упевненістю, що це допоможе пробудити надію, сприятиме гармонійному співіснуванню і збереженню красивої і різноманітної тканини Мосула». На цьому наголосив Халдейський патріарх Блаженніший Луїс Рафаель кардинал Сако у своїй проповіді під час Євхаристійного богослужіння, яке він відслужив 5 квітня 2024 р. з нагоди інавгурації храму Матері Божої Неустанної Помочі в північній частині Мосула після завершення ремонтних робіт. Про це, з посиланням на сайт Халдейського патріархату, повідомляє інформагентство AsiaNews.

Це богослужбове місце є символом спустошення, принесеного так званою Ісламською Державою, яка захопила і осквернила храм, завоювавши місто на півночі Іраку влітку 2014 року. Тут завойовники облаштували відділок так званої релігійної поліції. Три роки після цього іракська армія звільнила місто. «Я служив у цьому храмі й опікувався школою протягом 15 років, – згадав кардинал Сако, – і ми почувалися однією сім'єю, християнами і мусульманами, в повній гармонії».

Інавгураційне богослужіння піснями та гімнами супроводжував святковий збір вірних, що нараховував до 300 людей. На святкування до храму, що має за собою 80 років історії, прибули не тільки католицькі ієрархи різних обрядів, але й представники інших християнських конфесій, мусульмани, єзиди та сабії, а також політики та закордонні гості, між якими – спонсори реставрації святині.

У своїй проповіді Блаженніший Луїс Рафаїл підкреслив «піонерську» роль християн у розбудові іракської цивілізації та суспільства, як також культури і поступу в Мосульській провінції. Він висловив сподівання, що відновлення храму стане сигналом для християн, щоб повертатися, хоча визнав, що ще існує чимало труднощів. «Складні обставини, – сказав патріарх, – загрожують їхньому існуванню». За його, словами, всі «з надією очікують» встановлення політичної системи, що «служитиме громадянам», заходів, спрямованих на побудову «справедливості та рівності». За його словами, необхідно боротися з корупцією, розповсюдженням зброї і «демонтувати екстремістську ідеологію».

На даний час у північноіталійському місті, яке 2021 року відвідував Папа Франциск, триває відбудова інших храмів і монастирів, але вона є дуже повільною.