Італійські дієцезії приймають дітей з України на літній відпочинок
  • Срд, 16/08/2023 - 11:52

Чергова група дітей із теренів України, що потерпають від обстрілів, приїжджає на літній відпочинок до Італії завдяки гостинності місцевих дієцезій.

Чергова група, що нараховує понад сорок дітей з Нікополя та Кривого Рогу на Дніпропетровщині, міст на Дніпрі, що потерпають від регулярних обстрілів з боку російських військ, прибувають на період літнього відпочинку в дієцезії Сеніґалья, Мачерата та Асколі-Пічено, що на Адріатичному узбережжі центральної Італії. Ця ініціатива, підтримувана Італійською Єпископською Конференцією та Апостольською нунціатурою в Україні, є черговим знаком близькості Італійської Церкви з населенням України, що переживає випробування широкомасштабною збройною агресією.

Як зазначається у комюніке, цей проект є черговою із серії ініціатив, завдяки яким вже понад 600 дітей і підлітків мали змогу провести кілька тижнів у спокої, далеко від війни. Від початку літа, залучивши різні організації, в співпраці з «Карітасом України» та «Карітас-Спес Україна», були організовані «солідарні канікули» на дієцезіальному рівні та за підтримки Європейського руху ненасильницької дії.

Карітас Італії від самого початку війни в різний спосіб допомагає українським громадам, також і в тому, що стосується відпочинку дітей. Вже 2022 року вони відгукнулися на прохання українських колег, організувавши перед початком навчального року прийняття на відпочинок для 200 дітей. Цей досвід розширився у цьому році завдяки відкритості та співпраці місцевих дієцезій, що подбали про розселення, утримання і рекреаційні та розважальні заходи для дітей, підлітків і супроводжувачів.

«Ці діти, – зазначає о. Марко Паньєлло, директор "Карітасу Італії", – безумовно, мріють про мир, про повернення до мирного життя, про можливість відвідувати школу, про те, щоб знову обійняти своїх друзів, а багато хто з них – і своїх батьків, які в даний час на війні. Багато з цих дітей походять з дитячих будинків, і в них також жевріє надія на те, що вони нарешті зможуть мріяти про сім'ю. Цей досвід є продовженням інших, здійснених у минулому в ситуаціях надзвичайних труднощів, як от після Чорнобильської катастрофи. Наступного року ми хотіли б просувати проект, який би гарантував захист і безпеку для українських дітей».