Кардинал Краєвський: Я розповів Папі про страждання і велику віру та надію українців
  • Срд, 28/09/2022 - 20:53

В інтерв’ю для Польської редакції Радіо Ватикану – Vatican News кардинал Конрад Краєвський розповів про свою розмову з Папою Франциском, присвячену подорожі в Україну.

Під час загальної аудієнції в середу, 28 вересня 2022 р., Папа Франциск вкотре звернувся із закликом молитися за Україну, згадавши про те, що вранці мав розмову з кардиналом Конрадом Краєвським, Префектом Дикастерії харитативного служіння, який нещодавно повернувся звідтіля, розповівши жахливі речі. В інтерв’ю для Радіо Ватикану - Vatican News Папський Роздавач милостині, який вчетверте після 24 лютого побував в Україні, розповів про цю розмову.

«Сьогодні вранці, – сказав він, – я зустрівся зі Святішим Отцем, аби ще раз пригадати й повторити ввесь шлях, яким я пройшов в Україні, розпочавши від Одеси через Запоріжжя до Харкова. То були особливі моменти. В Запоріжжі, коли ми поїхали на лінію фронту, де залишилося коло чотирьох тисяч людей, ми разом з католицьким і протестантським єпископами роздавали продукти дійсно виснаженим людям, які вже двісті днів живуть без електричного струму, без газу, без засобів для життя, покладаючись лише на те, що їм два рази на тиждень привезуть волонтери, які ризикують своїм життям, бо це лінія фронту, де нікого не щадять. Жоден дипломатичний паспорт там не діє».

Кардинал Краєвський зазначив, що в розмові з Папою Франциском розповів про різні випадки, які сталися з ним під час подорожі, а також про «велику надію та віру українців». «Я також нагадав Святішому Отцеві про візит до Харкова, звідкіля я поїхав до Ізюма, де брав участь в ексгумації українців, похованих без жодної гідності, просто закопаних в землю. Я розповів йому також про велику віру та пошану молодих людей, які здійснювали цю ексгумацію».

Апостольський Елемозинарій підкреслив, що розповідав також про гарні моменти цієї подорожі, які пов’язані, насамперед, із зустрічами з людьми Церкви різних конфесій, які залишилися на цих теренах, аби бути поруч зі страждаючими. «Вони живуть чистим Євангелієм, мають величезну християнську надію та перемагають зло добром. Все це я старався переказати Святішому Отцеві, який був дуже уважним. Було помітно, наскільки він переймався почутим, але також був збудований поставою єпископів, священиків, богопосвячених осіб, які не покинули вірних, залишаються з ними та дають надію», – сказав кардинал Краєвський, наголосивши на тому, що Україна «дуже близька» Папі, який повторював: «Люба Україна, люба Україна».