Кардинал Маренґо: слова Папи вразили всіх також і некатоликів
  • Втр, 05/09/2023 - 19:19

Апостольський префект Улан-Батора підбив підсумки Апостольської подорожі Папи Франциска в Монголію.

«Ну, я б сказав, що це була повна благодать, я не знаю, як інакше це визначити, величезний дар, який ми отримали, і це як кожен безкорисливий дар, в тому сенсі, що це вийшло далеко за межі наших сподівань, наших очікувань. Вся праця, втома навіть від підготовки, тому що, властиво, наша дійсність настільки мала, що у нас не було ні засобів, ні людей, придатних для такої події. Але все це перекрила радість від того, що Святіший Отець був з нами, від його свідчення, такого смиренного, простого і близького, яке одразу породило гармонію з людьми, з представниками найрізноманітніших прошарків суспільства», – такими словами кардинал Джорджо Маренґо, Апостольський префект Улан-Батора, який особисто супроводжував Папа Франциска під час усіх заходів, підсумував свої враження від 43-ї Апостольської подорожі, яка завершилася в понеділок.

Обеззброююче послання братерства

Ділячись в інтерв’ю для Радіо Ватикану – Vatican News думками про те, як монгольське суспільство загалом сприйняло візит Папи Римського, ієрарх розповів, що цими днями отримав багато коментарів від людей, які не пов’язані з Церквою. Чимало з них позитивно відгукуються про те, як Папа зумів відзначити красу й оригінальність цього народу, його традиції та історію. «Тож бачити всесвітньо відомого релігійного лідера, який фізично приїхав сюди, навіть з елементами кволості, якими позначений його ослаблений стан здоров'я, і приніс це обеззброююче послання братерства, співпраці, злагоди, безумовно, пробило щілину в серцях цих людей. І це, зрештою, сприяло пізнанню його особи і того, що він представляє, що до самого його приходу було не дуже глибоким, а, можливо, трохи поверхневим», – зауважив кардинал Маренґо.

Щоб слова втілилися в конкретну програму

У своїх промовах Папа говорив про релігійну свободу, про пошану до прав, про мирне співіснування між релігіями. Відповідаючи на запитання про те, чи цей візит може принести якісь результати, а чи залишитися великою подією самою у собі, Апостольський префект Улан-Батора зазначив, що всі сподіваються, що зерно, яке посіяв Папа, проросте та вкорениться, що «ці послання, виражені зі сміливістю, відвертістю та щирістю, стануть також конкретними програмами життя і співпраці». «Ми маємо великі сподівання, що це дійсно стане шляхом, конкретним шляхом, тому що ми знаємо, як ця країна також дотримується своїх обіцянок. Тому ми впевнені, що будуть позитивні результати», – підкреслив кардинал Джорджо Маренго.